Italia risca zilele acestea un blocaj informational unic. Incepand de ieri si pana la 2 octombrie a fost declarata greva nationala a jurnalistilor. Astfel, agentiile de stiri si principalele cotidiane italiene si-au intrerupt activitatea. Ratiunile c
Italia risca zilele acestea un blocaj informational unic. Incepand de ieri si pana la 2 octombrie a fost declarata greva nationala a jurnalistilor. Astfel, agentiile de stiri si principalele cotidiane italiene si-au intrerupt activitatea. Ratiunile care au determinat Federatia Nationala a Jurnalistilor (FNSI) sa protesteze sunt esuarea tratativelor purtate cu editorii pentru garantarea drepturilor ziaristilor free-lance, precum si asigurarea independentei reprezentantilor mass-media. Motive strans corelate, intrucat jurnalistii care au conditii de lucru precare si care isi vad ignorate cele mai elementare drepturi sociale nu pot garanta calitatea informatiei. FNSI a precizat, intr-un comunicat adresat joi seara presedintelui Republicii, Carlo Azeglio Ciampi, ca axa strategica a actiunii consta in asigurarea unor conditii minime de tutela normativa si de recunoastere economica pentru miile de jurnalisti (peste 50%) care au un contract de munca autonom precar. Sindicatul a solicitat, de asemenea, stipularea unor norme care sa impiedice utilizarea "excesiv de flexibila" de catre redactii a produsului mediatic extern (fapt care reduce autonomia informatiei). In ceea ce priveste reinnoirea contractelor de catre editori, acestia au abordat o pozitie complet opusa cu platforma prevazuta de sindicatele ziaristilor, platforma care tinde - in mod evident - garantarea drepturilor si tutela reprezentantilor media.
Insa, mai presus de imposibilitatea de a continua negocierile cu organizatiile editoriale si emitentele radio-televiziunii nationale, jurnalistii italieni poarta o batalie in numele sacrului drept la informatie si la independenta mass-media. In special tema libertatii mediatice reprezinta un subiect extrem de actual in Peninsula, tara in care puterea politica, economica si mediatica este concentrata in mainile unei singure persoane - Silvio Berlusconi. Graitor este faptul ca, din punctul de vedere al libertatii presei, Italia ocupa locul 57, dupa Bulgaria.
Federatia Europeana a Jurnalistilor nu a intarziat sa-si exprime solidaritatea fata de colegii de breasla. Astfel, IFJ a invitat, ieri, sindicatele nationale din toate tarile europene sa sustina, prin "initiative concrete", jurnalistii italieni. Viitorul profesiei jurnalistice in Italia, precum si al dreptului esential al cetateanului la o informatie corecta depinde de rezultatul acestei batalii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.