Autoritatea Palestiniana a organizat in cursul zilei de joi 29 septembrie alegeri locale (runda a treia), in 104 de asezari Cisiordania (Iehuda si Somron). La actuala runda de alegeri au participat si organizatiile fundamentaliste Hamas, Jihadul isla
Autoritatea Palestiniana a organizat in cursul zilei de joi 29 septembrie alegeri locale (runda a treia), in 104 de asezari Cisiordania (Iehuda si Somron). La actuala runda de alegeri au participat si organizatiile fundamentaliste Hamas, Jihadul islamic, Frontul Eliberarii etc. Autoritatile israeliene nu au vazut cu ochi buni participarea organizatiilor extremiste, a incercat chiar sa-l convinga pe presedintele Mahmud Abbas ca, inainte de li se permite participarea la alegeri, ele trebuiesc mai intai dezarmate. Abbas e insa de alta parere, el considera ca aceste organizatii trebuie atrase in jocul politic democratic. Armata israeliana nu a putut sa-i impiedice pe toti candidatii Hamas sa participe la alegeri, dar a actionat in forta, presiune militara care s-a resimtit puternic in teritoriile palestiniene. In ultimele cinci zile trupele si agentii speciali israelieni au arestat peste 300 de fruntasi Hamas si Jihad islamic, intre ei se numara cel putin 14 candidati Hamas la alegerile din Ramallah, Bitunia, El Hadar (langa Bethleem), si 15 sefi de campanie electorala. Zahal a actionat si asupra varfului politic Hamas, arestandu-i pe seikul Hassan Iosef din Ramallah si dr. Muhammad Razal, din Schem. Arestare curioasa, pentru ca cei doi lideri palestinieni sunt cunoscuti pentru pozitia lor nemilitanta, moderata. Fortele israeliene Tsahal au arestat si jumatate din numarul de candidati potentiali la alegerile parlamentare palestiniene, care urmeaza sa se desfasoare in ianuarie 2006.
Victoria Fatah-ului
Arestarile unor fruntasi ai miscarii islamice Hamas au loc intr-un moment in care confruntarea ideologica dintre fractiunile miscarii e la apogeu. Hamas are patru centre de comanda: in Gaza, Cisiordania, strainatate si in inchisorile din Israel. La Ierusalim, nu toti factorii de decizie considera aceasta politica de a scoate cu forta din cartile politice a Hamasului este productiva. Chiar la nivelul superior al armatei si al serviciilor secrete israeliene exista specialisti care isi pun intrebari. Brigazile armate ale fundamentalismului nu reprezinta in totalitatea ei aceasta ampla miscare social-politica. Oare integrarea Hamasului in jocul demcratiei palestiniene, firave si schiloade, asa cum e ea, nu ar fi oare mai productive? Dupa numaratoarea voturilor rezultatele sunt urmatoarele: candidatii Fatah au castigat in 61 de asezari, Hamas a cucerit 28, iar in 15 localitati au fost alesi candidatii unor partide minuscule sau independenti. Multi analisti politici considera participarea Hamasului la alegeri ca o victorie a pragmatismului palestinian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.