Ieri s-a stins din viata criticul si teoreticianul literar Ion Vasile Serban.
Nascut in 1942, profesor la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti din 1966, fondator in 1998 al departamentului de "Studii europene", pe care l-a condus pana
Ieri s-a stins din viata criticul si teoreticianul literar Ion Vasile Serban.
Nascut in 1942, profesor la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti din 1966, fondator in 1998 al departamentului de "Studii europene", pe care l-a condus pana in acest sfarsit de septembrie, Ion Vasile Serban a fost un reputat specialist in teoria si sociologia literaturii, contribuind prin cursurile si prin scrierile sale, catre sfarsitul anilor '70 si de-a lungul anilor '80, la relansarea unei directii de cercetare pe care o compromisese "sociologismul vulgar" al perioadei proletcultiste. Colaborator la diverse publicatii academice si culturale, a semnat volumele "Literatura si societate. Repere pentru interpretarea sociologica a literaturii" (1982), "Critica sociologica" (1983) si "Seminarii de teorie literara. Poezie, roman, critica" (2001).
Intelectual de mare calitate, profesor iubit de studenti, Ion Vasile Serban s-a stins prea devreme. Boala il subrezise in ultimii ani, supunandu-l la suferinte din ce in ce mai grele. Avea doar 63 de ani. (I.B.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.