Fostul diplomat roman Mircea Raceanu, condamnat la moarte de regimul comunist pentru pozitiile sale antitotalitare, a revenit la Bucuresti, pentru prima data dupa plecarea sa din tara de la inceputul anului 1990. Mircea Raceanu si-a lansat ieri la Mi
Fostul diplomat roman Mircea Raceanu, condamnat la moarte de regimul comunist pentru pozitiile sale antitotalitare, a revenit la Bucuresti, pentru prima data dupa plecarea sa din tara de la inceputul anului 1990. Mircea Raceanu si-a lansat ieri la Ministerul Afacerilor Externe - institutie in care a lucrat trei decenii -, volumul "Cronologie comentata a relatiilor romano-americane".
Cu acest prilej, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Mark Taplin, a subliniat contributia remarcabila adusa de Mircea Raceanu la dezvoltarea relatiilor bilaterale si stadiul excelent in care se afla acestea in prezent, prezentand revenirea fostului diplomat roman in tara, in acest moment, drept o dovada concludenta in acest sens. "Mircea Raceanu m-a invatat foarte multe despre Romania si nu numai pe mine, ci si pe multi diplomati americani. Este un mare sustinator al Romaniei la Washington si al relatiilor noastre bilaterale, al istoriei noastre comune" a subliniat diplomatul american. Mircea Raceanu a fost arestat in septembrie 1989 fiind acuzat de spionaj in favoarea SUA si condamnat la moarte, sentinta comutata in inchisoare pe viata. Eliberat pe 23 decembrie 1989, Mircea Raceanu a fost silit sa paraseasca Romania la inceputul anului 1990. Mircea Raceanu a dorit ieri sa specifice ca "a facut doar ceea ce i-a dictat constiinta sa la data respectiva, intr-o conjunctura politica data, in care se afla Romania, pentru ca am ajuns la concluzia ca a fost un regim falimentar, impus tarii noastre de o putere si o ideologie straina. Sunt momente cand fiecare ajunge la concluzia ca trebuie sa faca ceva. Ajungand la aceasta concluzie, am considerat ca singura solutie pe care o am ca roman si diplomat este sa actionez pentru a submina, din interior, regimul comunist. Nu cred ca am facut ceva deosebit, au fost mii de oameni care au actionat pentru a zdruncina acel sistem."
Exilat de Brucan si atentate
Se vorbeste despre "lista lui Raceanu" a ofiterilor de Securitate din Ministerul Afacerilor Externe, multi dintre ei inca activi.
Cred ca a existat o confuzie foarte mare atunci cand a fost citit volumul meu "Infernul" s-au facut referiri la o asa numita "lista a lui Raceanu" care contine o serie de nume de fosti lucratori ai MAE care au colaborat cu Securitatea. Confuzia consta in faptul ca nu este lista mea. In cartea mea am scris ca in timpul anchetei Securitatea mi-a prezentat o serie de dosare, liste si fotografii si m-au intrebat daca cunosc persoanele respective, iar la confirmarea mea m-au intrebat unde lucreaza ca sa-si dea seama daca ii cunosc. Si m-au mai intrebat daca stiu daca persoanele respective fac parte din Securitate. Cand am scris "Infernul" am povestit ancheta, aceasta chestiune facand parte din ancheta si am inclus toate numele. Concluzia mea a fost ca fotografiile si listele respective n-au continut nici o fotografie de lucratori ai MAE de care eu stiam ca erau doar diplomati, ca atare logica deduce ca cei prezentati mie erau ofiteri de informatii. Deci ceea ce spun eu nu e lista mea, e lista organelor de ancheta a Securitatii.
Cum s-a desfasurat plecarea din Romania?
Episodul plecarii din tara a fost la cererea autoritatilor romane. Brucan s-a dus la Ambasada Statelor Unite din Bucuresti si a cerut ca eu sa parasesc Romania si a dat asigurarile ca vor fi create toate conditiile. Am fost informat de Ambasada americana asupra acestei cereri si am spus ca e o confuzie, sunt cetatean roman si daca Guvernul roman are sa-mi spuna ceva sa-mi spuna mie. Au avut loc doua atentate asupra vietii mele si am fost silit sa plec.
Cum vedeti relatiile romano-americane din prezent?
La ora actuala eu le vad ca fiind foarte pozitive si cred ca accentul trebuie pus pe dezvoltarea acestor relatii. Deocamdata exista o concentrare foarte puternica asupra relatiilor politice si mai ales militare. Dar existenta acestor bune relatii trebuie sa constituie o baza pentru diversificarea lor: in cresterea investitiilor americane, dezvoltarea comertului bilateral, diversificarea relatiilor culturale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.