Procurorul Viorica Stoica, cea care l-a acuzat pe Ilie Botos, procurorul general al Romaniei, ca i-ar fi retras nejustificat dosarul privind fraudarea alegerilor din 2004, a fost gasit vinovat de incalcarea Codului Deontologic al magistratilor. Concl
Procurorul Viorica Stoica, cea care l-a acuzat pe Ilie Botos, procurorul general al Romaniei, ca i-ar fi retras nejustificat dosarul privind fraudarea alegerilor din 2004, a fost gasit vinovat de incalcarea Codului Deontologic al magistratilor. Concluzia a venit ca urmare a unei anchete declansate in acest caz de inspectorii Consiliului Supeior al Magistraturii. In urma verificarilor, inspectorii CSM au constatat incalcarea mai multor articole a Codului deontologic de catre Stoica, care a comis "grave deficiente" in instrumentarea plangerii Aliantei. Totodata, inspectorii CSM au stabilit ca Ilie Botos nu a facut altceva decat sa informeze Sectia a II-a de Procurori cu privire la modul in care Stoica a inteles sa instrumenteze dosarul. Inspectorii din CSM au constatat faptul ca seful Vioricai Stoica, procurorul sef Nicolae Andrei, a gresit atunci cand a notat pe adresa prin care se repartiza dosarul alegerilor altui procuror faptul ca demersul se face la cererea verbala a lui Botos.
Demersul procurorului Stoica neprofesional
Procurorul general al Romaniei a apreciat insa ca neprofesional demersul procurorului de a cere consilierului prezidential Renate Weber audierea lui Basescu la Palatul Cotroceni. Mai mult, inspectorii CSM au apreciat ca, dupa castigarea alegerilor de catre Traian Basescu, acesta nu mai detinea nici o functie in partid, prin urmare, nu mai avea calitate procesuala in dosar. Ilie Botos a subliniat, tot in cadrul sedintei de ieri, ca Viorica Stoica a incercat sa obtina, prin anumite cai, sprijin pentru numirea ei ca procuror general al Parchetului Curtii de Apel Bacau. In plus, Botos a aratat ca Stoica a gresit si in dosare, precum cele referitoare la Farmec sau Stefan Rizea, care a fost tinut pana la apropierea datei de prescriere a infractiunii. In acest sens, Botos a precizat ca exista date care releva ca Viorica Stoica a favorizat infractorul prin aceste greseli. Din acest motiv, Camera procurorilor a decis sa se faca verificari din punct de vedere disciplinar in ceea ce priveste conduita procurorului Stoica.
Stoica acuza, recunoscand ca nu are argumente
Procurorul Viorica Stoica, prezent ieri, la sediul CSM, a declarat ca nu a facut altceva in acest dosar decat sa adune actele premergatoare cercetarii penale si a precizat ca in acest dosar au fost depuse trei plangeri, una privind fraudarea alegerilor prin soft si doua privind turismul electoral. Stoica a explicat ca nu a facut demersuri pe langa membrii CSM, pentru a ajunge presedinte al Curtii de Apel Bacau, dar a recunoscut ca si-a depus candidatura in acest sens la CSM. In plus, aceasta a negat ca prietenia sa cu fostul consilier, Corina Cretu, ar fi influentat-o in vreun fel in instrumentarea dosarului. Pe de alta parte, aceasta l-a acuzat pe Botos de propulsare in cariera pe baza relatiilor avute in PSD. Stoica a declarat ca daca Corina Cretu ar fi dat vreun telefon, Botos "ar fi batut pas de defilare". Stoica a mai aratat ca procurorul general si-ar fi dat doctoratul cu Gabriel Oprea. In replica, Botos a negat acuzatiile aduse de Viorica Stoica, spunand ca nu este dependent sau influentat de nici o grupare politica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.