Pasarile migratoare din Rusia si Kazahstan, din zonele unde a fost semnalata gripa aviara, nu au rute de zbor prin Romania, a declarat Vasile Lupu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, ieri, intr-o conferinta de presa. El a adaugat ca, mai mu
Pasarile migratoare din Rusia si Kazahstan, din zonele unde a fost semnalata gripa aviara, nu au rute de zbor prin Romania, a declarat Vasile Lupu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, ieri, intr-o conferinta de presa. El a adaugat ca, mai mult, ministerul nu a fost solicitat sa interzica vanatoarea in Delta Dunarii, zona cea mai sensibila in caz de gripa aviara. Recent, conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca este posibil ca vanatoarea in Delta Dunarii si in alte sapte judete din partea de est a tarii sa fie interzisa la toate speciile, pentru a preveni aparitia unor focare de gripa aviara, mai ales ca migratia pasarilor se apropie. In replica, Lupu a afirmat ca i se pare normala reactia autoritatilor, care monitorizeaza zilnic situatia. "Am verificat rutele pasarilor migratoare. Pe mine nu ma intereseaza unde ajung, ci sa nu treaca prin Romania", a spus Lupu. El a afirmat ca pasarile urmeaza in fiecare an "o ruta bine stabilita, pe care nu o schimba de la o zi la alta". Lupu a precizat ca informatiile au fost furnizate de specialistii institutiei si au la baza studii de specialitate. In prezent, in Delta se pot vana rate, gaste, garlite, lisite salbatice, porumbei si gugustiuci, specii pentru care au fost acordate autorizatii de vanatoare. Gripa aviara este transmisa intre pasari, fara efect asupra oamenilor. Totusi, virusul poate trece de la pasari la animale, in aceasta faza poate afecta si oamenii. Dintre pasarile domestice, gripa aviara a fost identificata cel mai frecvent la gaina, curca, rata, gasca si fazan.
O epidemie poate face pana la 150 de milioane de victime
Un oficial cu rang inalt al ONU a avertizat, ieri, ca oricand se poate declansa o epidemie de gripa aviara, care ar putea face pana la 150 de milioane de morti, relateaza BBC News online. David Nabarro a declarat ca este posibila producerea unei pandemii de gripa in cazul unei mutatii a virusului ce in prezent provoaca febra aviara din Asia. Nabarro se ocupa de coordonarea eforturilor ONU pentru controlarea epidemiei de gripa aviara din Asia. El a subliniat ca exista un risc semnificativ ca virusul ce provoaca gripa aviara in Asia sa sufere o mutatie si sa se ajunga la contaminarea oamenilor. Nabarro a explicat ca numarul deceselor in cazul unei pandemii de gripa depinde de locul de declansare, de cat de rapid este descoperita si de reactia guvernelor. "Numarul mortilor ar putea fi cuprins intre cinci milioane si 150 de milioane", a subliniat el. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.