Pentru a sarbatori redeschiderea sa publicului, Cinemateca franceza prezinta, in aceste zile, intr-o expunere fata in fata, tablourile lui Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), maestrul impresionismului, si filmele fiului sau Jean (1894-1979), realizato
Pentru a sarbatori redeschiderea sa publicului, Cinemateca franceza prezinta, in aceste zile, intr-o expunere fata in fata, tablourile lui Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), maestrul impresionismului, si filmele fiului sau Jean (1894-1979), realizatorul celebrului "La règle du jeu".
Aproape treizeci de tablouri, printre care celebrul "Bal du Moulin de la Galette", imprumutat de la Musée d'Orsay, coorganizatorul expozitiei, stau alaturi de fragmente din filmele emblematice ale creatiei lui Jean Renoir: "French Cancan", "La fille de l'eau", "Le carrosse d'or". Aceste apropieri permit a se "constata tot ceea ce Jean Renoir datoreaza operei tatalui sau", este de parere Serge Lemoine, directorul Muzeului d'Orsay. Astfel, se poate stabili paralela intre "Déjeuner sur l'herbe" al lui Jean si "Le Torse nu au soleil" pictata de tatal sau.
Expozitia este organizata in jurul temelor comune dragi lui Pierre-Auguste si lui Jean Renoir, cum sunt autoportretele si portretele de familie, reprezentarea modelului in pictura si in cinematografie, influenta naturii si a dansului sau a unor teme care dezvaluie gustul lor separat pentru compozitiile mari.
Cu scopul de a pune in evidenta legaturile care unesc opera celor doi, aceste teme diferite sunt prezentate sub forma unei priviri paralele, aratand o pictura alaturi de un film. Sunt grupate astfel picturi, alaturi de capodopera "Bal du Moulin de la Galette", precum "Danse à la campagne", "Danse à la ville" si filmele Belle-Epoque ale lui Jean - "French Cancan", "Elena et les hommes".
Expozitia isi propune sa aduca o lumina noua asupra operei lui Renoir si, in general, asupra raporturilor care unesc arta cinematografiei si artele frumoase.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.