Presedintele Consililiului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, considera ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) este "intr-o mica confuzie" privind rolul si atributiile CSM, ale carui propuneri de buget - refuzate de minister - sunt argumen
Presedintele Consililiului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, considera ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) este "intr-o mica confuzie" privind rolul si atributiile CSM, ale carui propuneri de buget - refuzate de minister - sunt argumentate prin prevederile legii. "Ministerul Finantelor este intr-o mica confuzie, pentru ca, probabil, nu ii sunt cunoscute locul si rolul CSM, care este varful autoritatii judecatoresti, adica peste un minister", sustine Dan Lupascu, care a adaugat ca CSM a fost tratat "mai degraba ca o agentie sau un departament lipsit de semnificatie". De asemenea, Lupascu a precizat ca propunerile facute de Consiliu pentru bugetul pe anul 2006 sunt fundamentate pentru fiecare leu. "Propunerile facute de CSM pentru bugetul pentru 2006 sunt fundamentate pentru fiecare leu. Ele sunt determinate de modificarea legilor si nu trebuie uitat faptul ca s-au desfiintat peste o suta de posturi de inspectori la instante si parchete, activitati care au fost preluate de Consiliu, astfel ca s-a propus suplimentarea schemei, chiar la mai putin de jumatate dintre posturile desfiintate la Inspectia Judiciara a CSM". Astfel, Lupascu considera ca CSM nu a avut pretentii hazardate si ca propunerile de buget au fost facute in limitele legii.
Surprins neplacut
In acelasi timp, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii s-a declarat surprins neplacut pentru faptul ca Ministerul Finantelor Publice a comunicat CSM printr-o adresa ca, daca nu se va incadra in cheltuieli, i se vor bloca conturile pe luna octombrie, adica sume din bugetul stabilit anul trecut. Ceea ce inseamna, potrivit lui Lupascu, ca intr-o astfel de situatie, nu se vor mai putea face plati si achita salarii ori chirii. Cheltuielile in care CSM este somat sa se incadreze au fost, "chipurile, aprobate de Guvern, desi nu se stie ca Executivul sa stie aceasta chestiune si sa se fi luat o decizie", a adaugat presedintele CSM.
Lupascu sustine ca reactia Ministerului Finantelor Publice ar putea fi un semn de ingrijorare intr-un plan mai amplu fata de nivelul veniturilor, pentru ca, probabil, cheltuielile la nivel general sunt mult mai mari. "Sa nu se uite insa faptul ca Justitia produce venituri si ca, din pacate, taxele de timbru, de ani buni, sunt incasate in Justitie si se duc in bugetele primariilor, precum si ca in Justitie sunt o serie de prioritati si ca, fara a rezolva problemele Justitiei, punem in pericol inclusiv procesul de integrare europeana", a incheiat el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.