Orodoxia si valorile sale ocupa azi un loc de frunte in lume si, ca atare, poate contribui din toate punctele de vedere la reintregirea Europei, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist, la o dezbatere organizata ieri in Dealul
Orodoxia si valorile sale ocupa azi un loc de frunte in lume si, ca atare, poate contribui din toate punctele de vedere la reintregirea Europei, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist, la o dezbatere organizata ieri in Dealul Patriarhiei. Biserica are o importanta deosebita in reprezentarea Romaniei peste hotare, a declarat Parintele Patriarh, evidentiind faptul ca Ortodoxia are relatii foarte bune cu toate Bisericile din lume. Regretatul Papa Ioan Paul al II-lea este doar unul dintre cei mai de seama ierarhi ai Apusului care au recunoscut crestinarea apostolica a neamului romanesc si rolul Romaniei in lumea crestina, de "Gradina a Maicii Domnului", a evocat PF Teoctist. "Biserica nu se limiteaza prin activitatea ei doar in tara, ci, prin prezenta romanilor din intreaga lume, Biserica ajuta in Europa, SUA si pe toate continentele", a afirmat PF Teoctist, care a participat la dezbaterea organizata de Grupul de Initiativa pentru Promovarea Imaginii Romaniei. PF Teoctist a precizat ca "strajerul" de legatura al BOR cu structurile europene este Arhiepiscopul pentru Europa Occidentala si Meridionala, Iosif. Patriarhul nu a uitat sa mentioneze ca prezenta divinitatii, a lui Dumnezeu, nu poate lipsi din radacinile Europei, in ciuda nementionarii crestinismului in preambulul actualei Constitutii europene, oricum aflate in impas. Patriarhul tuturor romanilor a tinut sa impartaseasca bucuria slujitorilor Domnului ca, dupa 15 ani de la insurectia tineretului crestin roman "am iesit la liman si cu Catedrala Mantuirii Neamului" - proiect lasat mostenire chiar de catre ctitorii actualei Catedrale Patriarhale "provizorii". Catedrala este vie prin voi si intareste unitatea neamului in trupul lui Iisus Hristos, a spus Parintele Patriarh tinerilor prezenti la reuniune. Necesitatea comunicarii intre tineri si Biserica a fost subliniata si de Episcopul vicar patriarhal, Vincentiu Ploiesteanu. "In perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, se vorbeste mult despre dinamicile politice, economice, sociale, dar foarte putin sau deloc despre cea spirituala. Romania este un tezaur viu de valori spirituale, iar Biserica noastra promoveaza aceste valori in plan international", a spus inaltul prelat, care a reafirmat ca Europa unita are doi mari plamani: Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica.
Dainuire prin credinta
Mesajul ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a fost prezentat in cadrul dezbaterilor de secretarul de stat Stefan Ionita, care a subliniat ca valorile culturale si spirituale sunt cele care dau identitatea unui popor, fundamentala pentru imaginea unei tari in lume. El a aratat ca tara noastra face o serie de eforturi pentru imbunatatirea imaginii sale pe plan international, iar infiintarea de institute culturale este o parte a acestor eforturi in vederea aderarii la structurile europene. "Dar, pe langa institutele culturale, nu trebuie sa uitam de o imagine autentica a tarii noastre, creata prin credinta noastra care dainuie de 2000 de ani. Institutele culturale si Biserica sunt instrumente importante pentru promovarea culturii Romaniei si mostenirii noastre culturale", a subliniat Stefan Ionita, citat de Rompres. Dezbaterea organizata la Palatul Patriarhiei a avut ca tema Biserica si imaginea Romaniei ca identitate religioasa si identitate nationala in contextul integrarii europene. Participantii s-au referit la Biserica - factor important de stabilitate sociala, valorile crestin-ortodoxe in societatea romana contemporana, locul reperelor religioase in identitatea romanilor, subliniind importanta Ortodoxiei ca element de continuitate si coeziune al diasporei, a educatiei religioase a tinerilor, dar si rolul Internetului in transmiterea credintei religioase.Proiectul "Imaginea Romaniei" (www.imagine-romania.com). a fost initiat de mai multe organizatii nonguvernamentale de tineret reunite in Grupul de Initiativa pentru Promovarea Imaginii Romaniei si vizeaza organizarea de seminarii si workshop-uri, prin care se urmareste sensibilizarea formatorilor de opinie cu privire la necesitatea realizarii unei strategii de promovare a imaginii Romaniei si ulterior de implementare a acesteia prin implicarea reprezentatilor mass-media, ai societatii civile si ai personalitatilor din mediul politic si cultural.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.