Editia pe luna septembrie a colocviilor revistei "Cuvantul", desfasurata joi in Sala presei de la Radiodifuziune si moderata de criticul literar Mircea Martin, a dezbatut o tema spinoasa din istoria romanilor si a evreilor deopotriva: aparitia "probl
Editia pe luna septembrie a colocviilor revistei "Cuvantul", desfasurata joi in Sala presei de la Radiodifuziune si moderata de criticul literar Mircea Martin, a dezbatut o tema spinoasa din istoria romanilor si a evreilor deopotriva: aparitia "problemei evreiesti" in Romania, implicit (in)toleranta la romani. O asistenta numeroasa a ascultat-o pe profesoara si scriitoarea Marta Petreu glosand pe tema "articolului 7" din Constitutia romana, faimosul articol care a declansat in 1866 "tragedia" infruntarii dintre majoritatea romaneasca si minoritatea evreiasca. Un text provocator, o analiza excelent construita a antisemitismului romanesc, pornind de la acest articol 7, trecand prin "cazul Junimii iesene" si ajungand la discursul antisemit al miscarii legionare. Aflat in sala, Serban Suru, seful miscarii legionare actuale din Romania, a cerut explicatii. Le-a primit nu numai de la Marta Petreu, ci si de la scriitorul elvetian-roman Ion Vianu, istoricul israelian Liviu Rotman, prezenti si ei in sala. Al doilea referat al colocviului, sustinut de antropologul Andrei Oisteanu, a analizat fenomenul tolerantei la romani dintr-un triplu unghi: toleranta perceputa ca virtute nationala; clamarea tolerantei si practicarea intolerantei; toleranta perceputa ca viciu national. Antisemitismul a provocat niste "maladii ale spiritului", sustine Oisteanu, care au supravietuit si dupa razboi. In forme moderate sau dure, perverse sau fatise, ele pot fi decelate atat in epoca comunista, cat si in cea post-comunista, pana in zilele noastre. In al treilea expozeu al serii, universitara clujeanca Maria Ghitta a cautat raspunsuri la cateva intrebari esentiale: cum se vad astazi marile curente din gandirea romaneasca de la sfarsitul secolului XIX si care este relatia lor cu ideologiile nationaliste si extremiste ale secolului urmator? Un colocviu care a transmis o provocare: confruntarea cu trecutul, cu un trecut inconfortabil.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.