Administratia Nationala de Meteorologie a difuzat ieri o noua avertizare meteorologica privind ploi "importante" care ar urma sa cada in mai multe localitati din partea de vest a tarii, respectiv Maramures, Crisanasi Banat, precum si in Oltenia, cant
Administratia Nationala de Meteorologie a difuzat ieri o noua avertizare meteorologica privind ploi "importante" care ar urma sa cada in mai multe localitati din partea de vest a tarii, respectiv Maramures, Crisanasi Banat, precum si in Oltenia, cantitatile de apa urmand sa fie de pana la 30 de litri pe metrul patrat si, local, chiar de 60 de litri pe metrul patrat. Biroul pentru Situatii de Urgenta a emis aceasta avertizare catre prefecturile din Alba, Arad, Arges, Bihor, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Cluj, Dambovita, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Teleorman, Timis, Valcea. Potrivit directorului Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, fenomenele prognozate nu ar fi facut obiectul unei avertizari, dar, pe fondul recentelor inundatii si alunecari de teren, aceste ploi ar putea avea efecte mai grave decat in mod normal. La randul sau, meteorologul Romia Jurca a explicat ca ploile prognozate pentru zona Banat nu ar fi avut de ce sa provoace pagube daca inundatiile petrecute in ultimele saptamani nu ar fi avut loc. "Vorbim despre o ploaie normala, dar care cade peste un teritoriu deja mustind de apa. Pamantul va prelua cantitatile de ploaie cazute mult mai greu, acesta fiind motivul pentru care administratia a gasit oportun sa emita cea mai recenta avertizare", a explicat Jurca. Ciclonul care genereaza fenomenele din vest ar putea afecta si zona Dobrogei, insa fenomenul nu este inca prognozabil. "Nu vreau sa sperii oamenii; din ce vedem, in Muntenia si Dobrogea este soare pana duminica si exista mari sanse ca ciclonul sa o ia spre sud. Daca insa vom vedea ca fenomenul nu va ocoli zonele recent afectate de inundatii, vom emite in mod cert o noua avertizare care sa le vizeze", a mai spus Sandu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.