Rapid face istorie
Rapid a dat semnalul pentru cucerirea Europei, invingand in Giulesti, cu 1-0, pe Feyenoord Rotterdam (castigatoarea trofeului in 2002), prin golul marcat de Buga in minutul 12. Asa cum era de asteptat, giulestenii au a
Rapid face istorie
Rapid a dat semnalul pentru cucerirea Europei, invingand in Giulesti, cu 1-0, pe Feyenoord Rotterdam (castigatoarea trofeului in 2002), prin golul marcat de Buga in minutul 12. Asa cum era de asteptat, giulestenii au avut un meci greu, olandezii fiind mai tot timpul "in joc", in ciuda faptului ca, in defensiva, au gafat surprinzator de mult si de grav pentru pretentiile lor. Rapid a inceput in forta si, dupa o ocazie a lui Kuyt, a marcat prin Buga. Ostlund i-a facut un cadou atacantului giulestean care, singur cu portarul, a marcat in doi timpi (sut respins si reluare cu capul). Aproape imediat, giulestenii au facut pasul inapoi, iar Feyenoord s-a aruncat in atac. Totusi, D. Niculae, Buga (pe contraatac) si Art. Karamian (din lovitura libera) au amenintat poarta lui Lodewijks. In repriza a doua, in conditiile in care Feyenoord a riscat mai mult, Rapid a trecut pe langa gol prin Maldarasanu si D. Niculae (acesta din urma preferand o executie pretentioasa in locul unei simple lovituri de cap). Feyenoord a marcat prin Bahia, insa golul a fost anulat pentru ofsaid in minutul 73 ("A fost gol valabil", a spus Erwin Koeman, antrenorul olandezilor, dupa meci). Buga a ratat in minutul 84 cea mai mare ocazie a Rapidului, dupa ce a driblat doi adversari, apoi pe portar, dar mingea sutata a fost respinsa din fata portii goale, mai mult cu mana decat cu umarul, de Ostlund! Finalul meciului a fost unul de foc, cu Feyenoord aruncandu-se cu toate fortele spre poarta lui D. Coman, insa giulestenii au rezistat eroic. Ba, mai mult, D. Niculae a avut o sansa uriasa in prelungiri cand, scapat singur cu portarul, a sutat defectuos. "Este cel mai bun rezultat dupa 1972 incoace, atunci cand echipa a trecut de trei tururi si a intrat in primavara europeana. Jocul a fost foarte bine organizat. Jucatorii au demonstrat ca sunt inteligenti, in fata unei echipe cu un buget de peste 70 de milioane de euro. Nu voi accepta niciodata ca echipa pe care o finantez sa fie pe locul sapte sau noua. Ce v-am spus acum voua, le-am spus si lor", a afirmat Copos dupa meci. "Este o revansa in fata fotbalului olandez. Daca Nationala a pierdut de doua ori, Rapid a eliminat pe Feyenoord", a spus "secundul" Marian Rada.
Gigi Becali vrea Steaua in finala
Foto: Mediafax Fara nici un fel de emotie, mai ales dupa acel sec 3-0 din tur, Steaua a jucat relaxat aseara, la Constanta, cu Valerenga, si s-a impus cu 3-1 (2-0), dar scorul nu reflecta diferenta neta de valoare in favoarea "militarilor". In fata unei echipe care si-a menajat din nou cativa titulari, Steaua a dominat autoritar prima ora de joc, cand a si marcat de trei ori, prin Dica (din centrul careului), Bostina (dupa o actiune personala) si V. Iacon (cu capul, dupa o centrare a lui Nicolita). In aceasta perioada, "militarii" au ratat si alte ocazii monumentale, prin Ghionea si Nicolita (ultimul doar cu portarul in fata). Steaua a stins motoarele la 3-0, iar Valerenga a raspuns imediat prin Hulsker, dupa o faza la care Nesu a preferat sa tina in teren o minge care ar fi iesit in corner. Tot stelistilor le-a aprtinut si finalul de meci, cand Dica, V. Iacob si A. Cristea (ultimul a sutat din unghi in bara) au trecut pe langa gol. Astfel, Steaua merge pentru a doua oara consecutiv in grupele Cupei UEFA, in timp ce Valerenga ramane cu speranta castigarii titlului in Norvegia. Singurii norvegieni fericiti au fost suporterii Valerengai, carora clubul le-a platit 75% din costul excursiei in Romania. Acestia au luat la rand barurile din Constanta, cei mai multi dintre ei ajungand la meci intr-o vizibila stare euforica. Altfel, de remarcat un banner afisat de suporteri, "UEFA: tell me how poor it's your country, and I will tell you how rasist you are!" ("UEFA: spune-mi cat de saraca este tara ta si iti spun cat de rasist esti!"). cu trimitere directa la suspendarea stadionului din Ghencea, pentru o etapa, din cupele europene, pentru scandari rasiste la meciul Steaua - Shelbourne. "Suntem foarte bucurosi ca am castigat ambele meciuri cu Valerenga. Este un lucru bun pentru fotbalul romanesc sa aiba in grupele Cupei UEFA mai multe echipe. Vreau sa multumesc publicului care a fost extraordinar si cred ca jucatorii nostri au oferit un spectacol pentru ca cei din tribune sa poata pleca multumiti acasa. Nu este un lucru mic sa ajungi in grupele UEFA, deci este o realizare si pentru mine", a spus Protasov dupa meci. "Obiectivul nostru este finala Cupei UEFA. Nu sunt prea multe echipe mai bune decat Steaua. Nu-mi fac probleme pentru calificarea in primavara europeana", a spus Gigi Becali, care a urmarit meciul alaturi de nasul sau, Gica Hagi.
Lupte grele pentru Dinamo
Foto: Mediafax Dinamo s-a calificat, la randul sau, pentru grupele Cupei UEFA, desi a pierdut asaera, la Liverpool, scor 0-1 cu Everton. "Cainii rosii" au avut prima ocazie, prin Tamas (sut din lovitura libera), dar Everton a deschis scorul prin Cahill, cu capul, dupa o centrare a lui Ph. Neville si o recentrare, tot cu capul a lui Ferguson. Dinamo s-a retras inevitabil in defensiva, pentru a stopa iuresul gazdelor, si a reusit sa scape fara alt gol pana la pauza. Ba, in finalul primei reprize, Fl. Bratu si Zicu au trecut pe langa egalare. Repriza secunda a debutat cu cateva duritati, Tamas fiind lovit cu pumnul in fata de Ferguson, atacantul lui Everton primind doar cartonas galben (acesta l-a mai lovit o data pe Tamas fara ca arbitrul sa ia vreo masura)! In minutul 54, acelasi Cahill a ramas singur cu Gaev, insa portarul din Belarus a respins in corner. De altfel, Gaev a avut foarte mult de lucru pe "Goodison Park", portarul "cainilor rosii" avand o evolutie destul de sigura la Liverpool.
Dinamovistii au avut si in ultima parte a meciului cateva oportunitati, pe contraatac, insa lipsa de concentrare si-a spus cuvantul, spre disperarea lui Andone. Finalul a adus intrarea dura a lui Plesan la Arteta, spaniolul fiind scos pe targa cu gatul imobilizat! "Nu m-a multumit jocul, insa este foarte bine ca ne-am calificat in fata unei echipe care a terminat pe locul 4 in Anglia. Sper ca in grupe sa oferim suporterilor nostri si rezultate, si jocuri bune", a spus Andone la finalul meciului. "V-am spus eu ca se vor califica toate echipele romanesti. Acum trebuie sa ma tin de promisiune si sa ma imbat. Fotbalul romanesc este in crestere si va produce rezultate si mai mari in faza grupelor", a spus Dumitru Dragomir, presedintele LPF, care a insotit pe Dinamo la Liverpool. (MIG)
RAPID - FEYENOORD 1-0 (1-0)
Au marcat: BUGA (12).
Stadion: "Giulesti - Valentin Stanescu"; spectatori: 12.000.
RAPID: D. Coman - M. Constantin, Maftei, I. Rada - Badoi, Maldarasanu, Ilyes, Art. Karamian (90+2 Perja) - D. Niculae, N. Constantin (70 E. Dica), Buga (84 Vasilache). Antrenor: R. Lucescu.
FEYENOORD: Lodewijks - Ostlund, Bahia, Greene (65 Vincken), Bossachaart - Ghaly (46 De Guzman), Paauwe (80 Boussaboun), Ono - S. Kalou, Kuyt, Castelen. Antrenor: E. Koeman.
Cartonase galbene: N. Constantin (47), Maldarasanu (49), D. Coman (81) / Bahia (45), Bossachaart (84).
Au arbitrat: C. Batista - C. Ramalho, F. Dos Santos (toti din Portugalia).
In tur: Feyenoord - Rapid 1-1.
STEAUA - VALERENGA 3-1 (2-0)
Au marcat: DICA (31), BOSTINA (42), V. IACOB (49) / HULSKER (57)
Stadion: "Gheorghe Hagi", Constanta; spectatori: 20.000.
STEAUA: Hamutovski - Ogararu, D. Goian, Ghionea, Nesu - Nicolita, Radoi, Paraschiv (70 Lovin), Bostina - Dica (81 Fl. Dumitru), V. Iacob (81 A. Cristea). Antrenor: O. Protasov.
VALERENGA: Bolthof - Brocken (61 Dos Santos), Muri, Hoseth, Skiri (68 Gashi) - Ishizaki, Stenersen, Mabizela, Stromnes - Hulsker (81 Berre), T. A. Flo. Antrenor: K. Rekdal.
Cartonase galbene: Lovin (83) / Stenersen (11), Mabizela (19).
Au arbitrat: J. L. Ferreira - J. Cardinal, S. Nogueira (toti din Portugalia).
In tur: Valerenga - Steaua 0-3.
EVERTON - DINAMO 1-0 (1-0)
A marcat: CAHILL (28).
Stadion: "Goodison Park"; spectatori: 35.000.
EVERTON: Martyn - Hibbert (24 Weir), Yobo, Ferrari, Nuno Valente (68 Bent) - Ph. Neville, Arteta, Kilbane (68 Beattie), Cahill - McFadden, Ferguson. Antrenor: D. Moyes.
DINAMO: Gaev - Galamaz, Tamas, Moti, Pulhac - Fl. Petre, Margaritescu, Plesan, Grigorie - Fl. Bratu (84 O. Chihaia), Zicu (75 Baltoi). Antrenor: I. Andone.
Cartonase galbene: Nuno Valente (20), McFadden (52), Ferguson (59) / Fl. Bratu (61), Fl. Petre (84), Baltoi (85), Plesan (90).
Au arbitrat: L. Duhamel - Ph. Behauge, St. Duhamel (toti din Franta).
In tur: Dinamo - Everton 5-1.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.