Liderul unei importante retele internationale de traficanti si consumatori de droguri, care actiona pe ruta Romania - Olanda, a fost retinut de ofiterii de la Crima Organizata Timisoara, fiind ridicate aproape 10.000 de pastile de ecstasy, gasite la

Liderul unei importante retele internationale de traficanti si consumatori de droguri, care actiona pe ruta Romania - Olanda, a fost retinut de ofiterii de la Crima Organizata Timisoara, fiind ridicate aproape 10.000 de pastile de ecstasy, gasite la perchezitiile domiciliare ale unor membri ai retelei.
Dupa monitorizarea, timp de doua luni, a activitatii unor membri ai retelei despre care existau informatii ca ar face trafic de droguri pe teritoriul Romaniei, fiind totodata si consumatori, politistii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Timisoara, sprijiniti de catre SIIPI Timis si SRI Timis, sub coordonarea comenzii Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate au reusit infiltrarea in mediul infractional si obtinerea unor probe materiale care au dus la retinerea liderului gruparii.
Astfel, comparand datele detinute initial cu cele obtinute din urmarirea activitatii grupului de suspecti, ofiterii sub acoperire au stabilit ca gruparea era condusa din Olanda, de catre Florian O. (30 de ani), din Timisoara, din aceasta tara provenind si "marfa" distribuita in Romania.
La inceputul lunii septembrie 2005, politistii si procurorii, sprijiniti de catre Directia Regionala Vamala Timisoara cu cainele antidrog Rubens, au efectuat mai multe descinderi si perchezitii domiciliare la locuintele suspectilor din tara. Asa a fost identificat O.D. (29 de ani), de la locuinta caruia politistii au ridicat 8.200 de comprimate de ecstasy, inscriptionate "Diamond", in valoare totala de 4,1 miliarde de lei. Pastilele, ascunse in zona Bailor Herculane, judetul Caras Severin, ii fusesera aduse lui D.O. de catre liderul gruparii, Florian O.
Ulterior, politistii au descoperit identitatea unui alt membru al retelei, Calin C. (30 de ani), tot din Timisoara, care avea asupra lui alte 200 de pastile de ecstasy. Barbatul a fost prins in flagrant, joia trecuta, de ofiterii sub acoperire in timp ce incerca sa vanda drogurile.
"Intrucat seful retelei se afla in Olanda, activitatea acestuia a fost monitorizata informativ non-stop, fiind atras in Romania pentru a raspunde penal ca urmare a faptelor comise", mai precizeaza comunicatul BCCO.
Actiunea politistilor a reusit cinci zile mai tarziu, cand liderul gruparii, Florian O., a ajuns in Timisoara. Traficantul a fost retinut si prezentat instantei Tribunalului Timis, cu propunere de arestare preventiva pentru savarsirea infractiunii de trafic international de droguri de mare risc, riscand o pedeapsa privativa de libertate cuprinsa intre 15 si 28 de ani. Fata de Calin C., anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru trafic de droguri, cercetarile fiind continuate pentru identificarea tuturor membrilor retelei si tragerea acestora la raspundere penala.

Capturi-record in 2005

Rezultatele activitatilor politistilor de la Crima Organizata, in primele opt luni ale anului in curs, sunt impresionante, avand in vedere ca au fost solutionate 837 cauze in care au fost invinuite 1.315 persoane. S-au intocmit 277 rechizitorii, prin care au fost trimise in judecata 465 persoane, 399 dintre acestea aflandu-se in stare de arest. Capturile de pe piata de droguri au crescut de 6 ori.
Astfel, in perioada ianuarie - august 2005, numai in Portul Constanta s-au confiscat, in urma unor activitati de cooperare internationala, peste 138 kg de droguri, dintre care 101 de cocaina. Spre comparatie, anul trecut au fost ridicate numai 0,3 kg de narcotice.
In alte noua cauze complexe, Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate lucreaza in cooperare internationala cu structurile similare de antidrog din Olanda, Anglia, Germania, Austria, Italia, Ungaria, Bulgaria si Republica Moldova.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.