Discutiile derulate saptamana aceasta la Bruxelles in problema inceperii negocierilor de aderare a Turciei la UE pe 3 octombrie par sa fi ajuns intr-un adevarat impas. Desi exista toate sansele ca tratativele sa inceapa la data stabilita, majoritatea
Discutiile derulate saptamana aceasta la Bruxelles in problema inceperii negocierilor de aderare a Turciei la UE pe 3 octombrie par sa fi ajuns intr-un adevarat impas. Desi exista toate sansele ca tratativele sa inceapa la data stabilita, majoritatea eurodeputatilor si a parlamentarilor europeni sunt de parere ca Guvernul de la Ankara va face acest pas fara sa isi fi facut insa si temele. In situatia data, se profileaza tot mai limpede imaginea unor negocieri indelungate. Mai intai, la inceputul saptamanii, Parlamentul European a conditionat deschiderea rundelor de negocieri de recunoasterea de catre Guvernul turc a genocidului din anii 1914-1915, in care au fost exterminati aproximativ 1,5 milioane de armeni. Dupa aceasta, discutiile de miercuri de la Strasbourg au ridicat problema ''protocolului de la Ankara'', de extindere a uniunii vamale catre cei zece noi membri ai UE. Turcia a semnat acest acord in urma cu o luna de zile, insa a adaugat un paragraf care specifica faptul ca protocolul nu inseamna si o recunoastere implicita a Ciprului. Ca atare, eurodeputatii au refuzat, miercuri, ratificarea protocolului. Nici discutiile purtate ieri de ambasadorii tarilor membre UE nu au adus o aplanare a conflictului. Dimpotriva, Austria si-a exprimat ferm dorinta amanarii datei de incepere a negocierilor cu Turcia. Guvernul de la Viena se orienteaza, de fapt, observa analistii, spre o conditionare a negocierilor cu Turcia de o deschidere in paralel a discutiilor cu Croatia. In aceasta situatie extrem de stanjenitoare, la numai trei zile inainte de data oficiala de incepere a negocierilor cu Ankara, Uniunea Europeana propune o ultima intalnire, duminica, a ministrilor de Externe europeni. Aceasta se anunta a fi decisiva pentru viitorul Turciei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.