Tot ceea ce se intampla sub cupola Parlamentului seamana din ce in ce mai tare cu ceea ce se vede sub cupola circului. Desi parlamentarii cer ca alegatorii sa vada in ei imaginea unor legiuitori seriosi, actiunile lor sunt tot mai departe de acest st

Tot ceea ce se intampla sub cupola Parlamentului seamana din ce in ce mai tare cu ceea ce se vede sub cupola circului. Desi parlamentarii cer ca alegatorii sa vada in ei imaginea unor legiuitori seriosi, actiunile lor sunt tot mai departe de acest standard. Iar actuala sesiune, desi a debutat doar de doua saptamani si jumatate, intrece toate recordurile in acest sens. Acest inceput de toamna parlamentara a consemnat mai mult lupte crancene pentru sefia Camerelor decat legiferare, actele normative necesare integrarii fiind fie lasate deoparte, fie votate la norma, fie adoptate tacit, fara dezbateri.
Parlamentarii au mai avut insa si o alta ocupatie importanta, motiunile. Produse pe banda de PSD si PRM, motiunile simple nu au facut decat sa piarda timpul alesilor nostri. Ziua de ieri a consemnat doua motiuni, una la Camera Deputatilor, una la Senat, ambele fiind respinse, si tot ambele departe de standardul unei dezbateri parlamentare sobre.

"Dezastrul Sulfina"

La Camera, motiunea PSD denumita poetic "Nepasarea" a beneficiat de prezenta a 50 de sinistrati din comuna galateana Cozmesti. Pesedistul Dan Nica a sustinut ca partidul sau n-are nici o legatura cu sosirea acestora, insa sinistratii erau in loja invitatilor si este greu de crezut ca puterea a fost cea care i-a adus. Ei s-au intalnit si cu ministrul pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, si i-au reprosat ca la ei nu au ajuns banii si materialele destinate comunei. Ministrul insa a sustinut ca le-a alocat banii si materialele si le-a spus, pe un ton iritat, ca de acum sa se descurce singuri. El le-a mai spus ca in limba maghiara "calac" (claca - n.r.) inseamna ca atunci cand o comunitate are o problema mare se aduna, vede care este situatia, cati bani a alocat Guvernul, cat Prefectura si apoi trece la treaba. Acestia au inceput insa sa vocifereze, si chiar l-au amenintat pe Borbely ca vor da in judecata statul roman la "tribunalul de la Haga".
Si in plenul Camerei, disputele intre putere si opozitie au fost aprinse. Suparati ca ministrul Mediului, Sulfina Barbu, nu a venit in Parlament, pesedistii au ajuns chiar sa propuna ca, dupa modelul americanilor care au dat numele de Rita si Katrina uraganelor din SUA, dezastrul din Romania sa se numeasca "Sulfina".

Ion Vasile, cu varza in Senat

La Senat, in schimb, pesedistii au sustinut motiunea PRM "Explozia preturilor" nu cu ajutorul sinistratilor, ci cu pachete de malai, orez, zahar si cu o sticla de ulei. "Oamenii nu se hranesc cu statistici", a declarat senatorul PSD Ovidiu Cretu, contrazicand astfel declaratiile anterioare ale reprezentantilor puterii, care sustineau ca veniturile pot acoperi preturile. Din banca, senatorul PSD Ion Vasile il sustinea pe colegul sau, tinand pe pupitru o varza si cativa morcovi pe care s-a oferit sa-i dea colegilor din Alianta.

13 ani, 66 de motiuni

Incepand cu anul 1992, pana in prezent in Parlament au fost depuse 66 de motiuni simple. Dintre acestea doar trei au fost adoptate, restul de 63 neavand sustinerea senatorilor si deputatilor. Cele mai multe motiuni simple au fost depuse in legislatura trecuta, nu mai putin de 32 de demersuri de acest fel fiind facute intre 2001 si 2004. Comparativ, Alianta PNL-PD a atins recordul PSD si tinde sa-l depaseasca. In 2001, in primul an al guvernarii social-democratilor, in Parlament au fost depuse 7 motiuni simple, in vreme ce, in cele 9 luni de cand Alianta se afla la putere, au fost inregistrate tot atatea astfel de demersuri. Cele mai multe motiuni simple au fost depuse in 2002, 12, iar cele mai putine in 1994 si 2000, cate una. Agricultura si protectia sociala sunt cele doua teme care i-au preocupat cel mai mult pe parlamentari. Ele sunt urmate se sanatate, educatie si economie. Statistica este facuta pornind de la datele publicate pe site-ul Parlamentului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.