Consultarea de catre Guvern a reprezentantilor comunitatii de afaceri in luarea deciziilor legislative ar putea avea efecte pozitive asupra mediului de afaceri, apreciaza Secretarul 1 al Sectiei Economice a Ambasadei Olandei la Bucuresti, Marjolijn v
Consultarea de catre Guvern a reprezentantilor comunitatii de afaceri in luarea deciziilor legislative ar putea avea efecte pozitive asupra mediului de afaceri, apreciaza Secretarul 1 al Sectiei Economice a Ambasadei Olandei la Bucuresti, Marjolijn van Deelen.
"Comunitatea de afaceri olandeza considera ca infiintarea unor canale de comunicare transparente intre Guvern si mediul de afaceri, pe partea legislativa, ar avea efect pozitiv asupra mediului de afaceri din Romania, a declarat Marjolijn van Deelen, citat de Rompres.
Acesta a explicat ca problemele cu care investitorii se confrunta sunt legate de schimbarile frecvente ale cadrului legal si a celui fiscal, a restituirii TVA, dar si birocratiei sau coruptiei.
"Acestea sunt probleme cu care se confrunta orice investitor", a spus van Deelen.
In Romania exista circa 2.100 companii cu participare olandeza, cu un capital total investit de doua miliarde euro, Olanda fiind astfel al doilea mare investitor direct in Romania.
"Olanda a fost primul investitor in Romania mai multi ani, iar in prezent investitiile olandeze reprezinta 14,5 la suta din totalul investitiilor straine directe. Aceasta dovedeste interesul olandez pentru piata romaneasca", a declarat Marjolijn van Deelen.
Sectoarele care prezinta interes pentru companiile olandeze sunt, in opinia oficialului olandez, comertul en-gros, serviciile, industria si vanzarea cu amanuntul, agricultura, industria alimentara, procesarea metalelor, sectorul IT&C.
Cele mai mari companii olandeze prezente in Romania sunt ABN Amro, ING, Philips, Unilever, Shell. Pe langa acestea, in Romania exista peste 1.000 de intreprinderi mici si mijlocii olandeze.
In primele sapte luni ale anului 2005, schimburile comerciale bilaterale romano-olandeze s-au cifrat la 693,3 milioane euro.
Exporturile romanesti spre Olanda au totalizat 335,4 milioane euro (Olanda situandu-se pe locul 9 in exportul romanesc, cu 2,68 la suta din total export), iar importurile s-au cifrat la 303,9 milioane euro.
"Volumul schimburilor este pe un trend ascendent, acest lucru datorandu-se, partial, tendintei de crestere a companiilor olandeze care au stabilit aici facilitati de productie", a precizat Van Deelen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.