Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 a primit, pana in prezent, peste 21.500 cereri pentru preschimbarea certificatelor de revolutionar, 80 la suta dintre solicitari fiind depuse de luptatorii remarcati prin fap
Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 a primit, pana in prezent, peste 21.500 cereri pentru preschimbarea certificatelor de revolutionar, 80 la suta dintre solicitari fiind depuse de luptatorii remarcati prin fapte deosebite. Cererile urmasilor eroilor martiri si ale ranitilor sunt, laolalta, de aproape sase ori mai putine. Conform datelor prezentate, ieri, de catre secretarul de stat cu atributii in domeniu, Petrisor Morar, pana in prezent au fost inregistrate 21.664 cereri de preschimbare a certificatelor de revolutionar, dintre care 1.912 solicitari au fost depuse de urmasii eroilor martiri, iar alte 1.842 cereri de catre luptatorii raniti in Revolutie. Alte solicitari au fost formulate de catre luptatorii retinuti la Revolutie (439 cereri), luptatorii raniti si retinuti (132 cereri), luptatorii remarcati prin fapte deosebite (17.227 cereri), precum si de catre participantii la Revolutie (112 cereri).
Preschimbarea certificatelor de revolutionar este necesara pentru a beneficia de drepturile prevazute de Legea recunostintei. Potrivit acesteia, revolutionarii beneficiaza de prioritate in asigurarea unei locuinte din fondul disponibil de locuinte sociale, in localitatea de domiciliu, "daca nu au detinut in proprietate o alta locuinta pana la data atribuirii". De asemenea, prin lege se pot atribui revolutionarilor, "in limita posibilitatilor", 10.000 metri patrati de teren in extravilan si 500 metri patrati din intravilan.
Beneficiarii noilor certificate vor putea cumpara sau inchiria cu prioritate si fara licitatie, din fondul de stat, un spatiu comercial sau de prestari servicii, cu o suprafata utila de pana la o suta de metri patrati".
De asemenea, statul le va acorda beneficiarilor actului normativ subventii egale cu 50 la suta din dobanda aferenta unui credit bancar de pana la 20.000 de euro, contractat pentru cumpararea sau construirea de locuinte, daca solicitantii nu au detinut sau nu detin o proprietate locativa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.