Opinia publica nu vede o mare diferenta intre fosta si actuala guvernare, iar dezinteresul fata de actualitatea politica persista.
Potrivit unui sondaj realizat de Gallup International la comanda SAR, 14 la suta dintre romani inca mai cred ca
Opinia publica nu vede o mare diferenta intre fosta si actuala guvernare, iar dezinteresul fata de actualitatea politica persista.
Potrivit unui sondaj realizat de Gallup International la comanda SAR, 14 la suta dintre romani inca mai cred ca PSD se afla la guvernare, iar 5 procente cred acelasi lucru despre PRM. Doar 48 la suta stiu ca UDMR face parte din coalitia aflata la putere si numai 28 la suta stiu ca PUR este partid aflat la guvernare.
Si solutiile propuse de romani pentru a creste eficienta Guvernului sunt extrem de diferite: 38 la suta sunt pentru remanierea ministrilor care nu dau rezultate, 24 de procente ar opta pentru alegeri anticipate, iar 16 la suta pentru schimbarea primului-ministru. Potrivit studiului SAR, pentru remaniere se pronunta majoritatea celor care cred ca Guvernul face o treaba buna, in timp ce aceia care au o parere proasta despre Executiv prefera o schimbare a primului-ministru. In plus, pentru ambele tabere, pro si contra Guvern, alegerile anticipate reprezinta o optiune minoritara. De asemenea, se mai observa ca o parte importanta din adeptii optiunii moderate, remanierea, nu s-ar prezenta la eventuale alegeri anticipate. Pentru majoritatea votantilor nu exista diferente majore de profesionalism sau integritate intre partidele de dreapta si cele de stanga. 42 la suta dintre romani cred ca actuala putere este la fel de corupta ca si fosta putere, iar 46 la suta spun ca atat conducatorii actuali, cat si cei dinainte de alegeri sunt la fel de profesionisti.
In aceste conditii, Alianta D.A. ramane in topul preferintelor, cu 52 la suta, in timp ce PSD are 31 de procente. Pe locul trei este PRM, cu 9 la suta, urmat de UDMR, cu 6 procente. In afara partidelor parlamentare, celelalte formatiuni politice practic nu mai exista in perceptia opiniei publice, cumuland sub 1 la suta. Exceptia o reprezinta PUR, care desi are 1 la suta, este partid parlamentar aflat la guvernare. Potrivit insa unui sondaj IMAS dat ieri publicitatii, Alianta D.A. a inregistrat in septembrie o scadere de 7 procente fata de luna trecuta, fiind cele mai reduse intentii de vot de la inceputul anului - 43 la suta. Intentiile de vot pentru PSD sunt de 34 la suta, cu patru procente mai mult decat in luna august, iar PRM a crescut cu un procent, ajungand la 11,7 la suta. UDMR a crescut cu doua procente, ajungand la 7 suta. Astfel ca cele sapte procente au fost impartite colegial intre celelalte formatiuni parlamentare: patru la PSD, doua la UDMR si un procent la PRM.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.