Rapirea celor 3 jurnalisti romani in Irak face "valuri" si dupa sapte luni. Mohamad Munaf, cel impotriva caruia exista probe ca ar fi organizat un grup terorist, punand la cale sechestrarea ziaristilor, ar putea fi trimis acasa.
In urma cu dou

Rapirea celor 3 jurnalisti romani in Irak face "valuri" si dupa sapte luni. Mohamad Munaf, cel impotriva caruia exista probe ca ar fi organizat un grup terorist, punand la cale sechestrarea ziaristilor, ar putea fi trimis acasa.
In urma cu doua zile, statul roman a cerut aducerea acestuia in tara pentru a fi judecat. Daca va fi gasit vinovat, el ar putea primi 15 ani de inchisoare. Curtea de Apel Bucuresti a admis, luni, propunerea procurorilor si urmeaza ca Ministerului Justitiei sa declanseze procedurile pentru extradarea irakianului. Mohamad Munaf se afla acum in baza americana de la Abu Ghraib in custodia autoritatilor americane. El a fost audiat de trei ori de procurorii romani in Irak, in prezenta unui avocat roman. In cursul saptamanii trecute i s-a prezentat materialul de urmarire penala, ultima procedura inainte de trimiterea in judecata. Pe de alta parte, tot in acelasi dosar, fostul sau partener de afaceri, Omar Hayssam cere audierea presedintelui Traian Basescu, in calitate de martor oficial in proces. Avocatii sirianului mai vor ca, in dosar, sa fie audiat si consilierul sefului statului pe probleme de securitate, generalul Constantin Degeratu. Hayssam considera ca prin depozitiile celor doi isi va dovedi nevinovatia. In aceasta saptamana, procurorii trebuie sa finalizeze dosarul lui Hayssam si sa-l trimita in judecata, dar si sa precizeze daca accepta martorii ceruti de avocati.

10 zile pana la finalizarea anchetei

Pentru a sustine cererea de audiere a celor doua persoane, aparatorii lui Hayssam au invocat declaratiile clientului lor din mai 2005. "Dupa plecarea lui Yassin am fost sunat de la Cotroceni, de sefa de cabinet a unui consilier si am fost rugat sa ma duc acolo. Am fost solicitat de presedinte sa-mi contactez toate cunostintele pentru a strange cat mai multe informatii referitoare la rapire. Mi s-a dat si numele unei persoane cu care urma sa tin legatura: Dorin Iacob, afirma atunci sirianul. Dupa arestare, el a sustinut in fata instantei ca anumiti oameni de la Cotroceni l-au ajutat pe fratele lui, Mahmud, sa plece in Irak, ca sa rezolve rapirea. "Cu acordul lui Basescu am stabilit ca fratele meu Mahmud sa-l contacteze pe fratele lui Munaf. Acesta urma sa-l ajute sa obtina viza pentru Irak. A reusit, iar la Bagdad a fost asteptat de fratele lui Munaf si de Yassin. Mahmud a plecat din Romania in Siria cu un pasaport diplomatic facut intr-o singura zi", a mai spus atunci Hayssam. La ultimul termen de judecata, procurorii au mai cerut doar 10 zile ca sa finalizeze ancheta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.