Dupa ore intregi de discutii, senatorii au hotarat ca adoptarea Regulamentului sa fie facuta in termen de 15 zile. Tot cu 15 zile a fost prelungit si termenul de adoptare a Legii privind minoritatile, fiind evitata, astfel, adoptarea tacita.
I
Dupa ore intregi de discutii, senatorii au hotarat ca adoptarea Regulamentului sa fie facuta in termen de 15 zile. Tot cu 15 zile a fost prelungit si termenul de adoptare a Legii privind minoritatile, fiind evitata, astfel, adoptarea tacita.
In a doua zi de plen din aceasta saptamana, parlamentarii puterii si ai opozitiei au avut mari probleme cu stabilirea ordinii de zi. In vreme ce coalitia cerea dezbaterea amendamentelor referitoare la modificarile din regulamentul Senatului, opozitia a vrut sa discute legile integrarii.
In plus, reprezentantii opozitiei au sustinut ca trebuie dezbatute mai multe dintre proiectele de lege aflate pe ordinea de zi, printre care si legea privind minoritatile, pentru a nu fi adoptate tacit. Nu a lipsit nici schimbul de replici. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a criticat blocarea activitatii de legiferare a Senatului din cauza dorintei unora dintre parlamentari de a-l schimba cu orice pret pe presedinte. Apoi i-a indemnat pe senatorii din coalitie sa modifice numai articolul 29, cel privind schimbarea presedintelui Senatului si sa il publice in Monitorul Oficial, astfel incat aceasta Camera sa se ocupe in continuare de legile prioritare. In replica, senatorul PD Radu Berceanu a spus ca senatorii opozitiei nu trebuie sa recurga la "metode copilaresti" pentru a bloca dezbaterile, pentru ca "mai devreme sau mai tarziu se va ajunge la o decizie" in privinta regulamentului. "Mai avem sa ne punem pioneze pe scaune sau sa ne blocam in lifturi pentru a nu fi cvorum sau pentru a nu se forma o anumita majoritate", a adaugat Berceanu.
A urmat apoi o pauza de aproape doua ore pentru consultari in grupurile parlamentare. La finalul sedintei, senatorii au hotarat, cu 52 de voturi "pentru", 48 de voturi "impotriva" si o "abtinere", ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor sa fie considerat ca fiind complex si sa beneficieze de un termen de adoptare de 60 de zile si nu de 45 de zile, cat fusese stabilit anterior.
Propunerea a apartinut liderului PSD, Mircea Geoana. El a spus ca este "intelept politic si fezabil practic" ca un "orizont de timp similar" pentru adoptare sa fie stabilit si pentru rezolvarea celorlalte probleme, lasand sa se inteleaga ca este vorba de Regulamentul Senatului.
Intrebat daca propunerea de finalizare a dezbaterilor la Regulament in urmatoarele 15 intruniri ale plenului nu este o dovada de tradare fata de presedintele Senatului, Geoana a aratat ca "nu este vorba de Nicolae Vacaroiu sau de Adrian Nastase". "Sunt pozitii obtinute de partidul nostru si vom apela la Curtea Constitutionala in orice circumstanta", a aratat liderul social-democrat, citat de Mediafax.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.