capat multor conflincte in toata lumea s-a nascut in urma cu 68 de ani, la Bucuresti. Viata generalului canadian John de Chastelain este un adevarat film de aventuri. Militarul de cariera, foarte popular in armata canadiana, este artizanul dezamor
capat multor conflincte in toata lumea s-a nascut in urma cu 68 de ani, la Bucuresti.
Viata generalului canadian John de Chastelain este un adevarat film de aventuri. Militarul de cariera, foarte popular in armata canadiana, este artizanul dezamorsarii mai multor conflicte in intreaga lume, din tara natala pana in Balcani, in Bosnia si Kosovo.
Ceea ce se stie mai putin despre viata generalului este ca s-a nascut in Romania, la Bucuresti, in urma cu 68 de ani. Parintii sai, mama de origine americana si tatal scotian, au fost trimisi in timpul celui de-al doilea razboi mondial in Romania. Tatal sau, un inginer scotian pe nume Alfred Gardyne de Chastelain, era angajatul companiei petroliere British Petroleum. Compania l-a detasat in Romania pentru a lucra pe campurile petroliere de aici. Alfred a venit insotit si de sotia sa, o scriitoare de origine americana, Marion Elizabeth de Chastelain.
Imediat dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, parintii viitorului general au lucrat in secret pentru serviciul de spionaj britanic. in timpul razboiului, sotii de Chastelain au fost capturati. in Bucuresti, a venit pe lume micutul John, viitorul general.
Dupa razboi, familia lui s-a mutat la Edinburgh, in Scotia, unde John a urmat colegiul Fettes. Sotii de Chastelain s-au mutat apoi in Canada, unde John s-a inscris la Royal Military College.
Dupa ce a intrat in randurile armatei, John de Chastelain s-a remarcat imediat. Cariera s-a militara a culminat cu numirea in postul de sef al statului major. Recunoscut negociator, generalul a pus capat unui conflict intre guvernul din Quebec si indienii canadieni si s-a implicat in conflictele din Bosnia si Kosovo, inainte de a primi sarcina dezarmarii Armatei Republicane Irlandeze.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.