A inceput centralizarea si verificarea declaratiilor magistratilor privind colaborarea cu Securitatea. Termenul de depunere a acestora a expirat duminica, astfel incat, in mai putin de o saptamana, vom putea afla cati dintre ei si-au oferit serviciil

A inceput centralizarea si verificarea declaratiilor magistratilor privind colaborarea cu Securitatea. Termenul de depunere a acestora a expirat duminica, astfel incat, in mai putin de o saptamana, vom putea afla cati dintre ei si-au oferit serviciile fostei securitati si cati au refuzat sa completeze declaratiile impuse de ministrul Justitiei.
Declaratiile pe proprie raspundere, privind apartenenta la serviciile de informatii si colaborare cu fosta securitate vor fi centralizate de o comisie specializata a Consiliului Superior al Magistraturii, urmand sa fie trimise Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS).
Autenticitatea informatiilor va fi verificata de CNSAS, iar cele in care magistratii recunosc sau neaga apartenenta la unul sau mai multe servicii de informatii vor intra, din oficiu sau la sesizarea CSM, in competenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Rezultatele controalelor vor fi trimise Consiliului Superior al Magistraturii, care, in cazul in care se vor depista declaratii mincinoase, va propune inlaturarea din magistratura a semnatarilor si sanctionarea celor care nu au depus la termen declaratiile.
Judecatorii sau procurorii care colaboreaza cu serviciile de informatii sau sunt agenti sub acoperire vor trebui sa decida, in cel mai scurt timp, la care dintre cele doua functii publice renunta.

Declaratiile, completate annual

La 1 august, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat instantelor si Parchetelor, conform Legii 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si Justitiei, ca toti magistratii sa dea o declaratie pe propria raspundere in care sa mentioneze daca au colaborat cu serviciile de informatii. Acestea urmau a fi transmise, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii amintite, Directiei Organizare si Resurse Umane din cadrul CSM.
Potrivit articolului 6/1 al legii, "judecatorii, procurorii, magistratii asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa faca o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica".
Totodata, alineatul 2 al articolului 6 prevede ca judecatorii, procurorii, magistratii asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si Parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
Aceste persoane trebuie sa completeze anual o declaratie autentica, pe proprie raspundere - potrivit legii penale - din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Totodata, magistratii si personalul auxiliar de specialitate vor trebui sa declare anual daca sotul, rudele sau afinii pana la gradul al IV-lea, inclusiv, exercita o functie sau desfasoara o activitate juridica ori activitati de investigare sau cercetare penala, precum si locul de munca al acestora. Aceste declaratii se inregistreaza si se depun la dosarul profesional, potrivit noilor prevederi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.