Pe hartie, incredibilele performante ale economiei chineze sunt arhicunoscute. Un adevarat miracol care a uimit o lume intreaga, fapt care transforma aceasta tara intr-un magnet care atrage marile fluxuri investitionale. Aceasta este China statistica
Pe hartie, incredibilele performante ale economiei chineze sunt arhicunoscute. Un adevarat miracol care a uimit o lume intreaga, fapt care transforma aceasta tara intr-un magnet care atrage marile fluxuri investitionale. Aceasta este China statistica a datelor seci.
Dincolo de imaginea macro este cea reala, iar o data ajuns acolo, la Shanghai, in special, nu-ti poti opri gestul de a te freca la ochi si sa te intrebi daca este adevarat.
Aflat saptamana trecuta in Shanghai, alaturi de delegatia Grupului de Afaceri Romania-China, care a participat la Forumul de Afaceri, am avut surpriza sa-l aud pe presedintele uneia dintre cele mai importante banci comerciale romanesti spunand: "Domnule, asa ceva nu exista".
Intr-adevar, in 10 ani, Shanghai s-a transformat intr-un oras SF. Zgarie-nori rasariti unul langa altul, autostrazi pe trei-patru nivele, tunele lungi de 2 kilometri pe sub fluviu, trenuri pe perna magnetica ce ruleaza cu 400 de kilometri pe ora.
Practic, in acest oras, fara sa-ti dea senzatia de inghesuiala, ai intreaga lume.
Regasesti portiunile spectaculoase din New York, Los Angeles, Melbourne ori Tokio. Totul trepideaza, demonstrand ca motoarele economice ale Chinei lucreaza din plin si acest lucru il vezi cel mai bine in port.
Dincolo de imaginea socanta, ceea ce unei lumi intregi i se pare ca este un miracol, pentru chinezi ritmul actual de dezvoltare este unul absolut firesc si de aceea, orice tentativa de a face o comparatie te trimite direct in zona ridicolului.
In 10 ani a fost construit de la zero un nou oras in prelungirea Shanghai-ului. S-au investit si se investesc in continuare 40 de miliarde de dolari. Se construiesc in fiecare an 3.000 de kilometri de autostrada. Ce rost are sa mai spunem ca in Romania dupa 15 ani s-au construit ceva mai putin de 200 de kilometri?
Toate aceste lucruri spun totul despre China si, de aceea, credem ca Romania ar trebui sa fie mai atenta la detaliile economice si sa nu ignore un astfel de partener, cum din pacate am facut in ultimii ani, punand accent exclusiv pe piata Uniunii Europene.
Si asa s-au pierdut timp si mai ales bani, fondurile pe care le pot oferi bancile chineze drept credite fiind chiar mai ieftine decat in UE.
Declaratia Ambasadorului Romaniei la Beijing, Viorel Isticioaia Budura, facuta cu ocazia Forumului de Afaceri Romania-China, ar trebui receptionata la Bucuresti cu cea mai mare atentie: "Oamenii de afaceri chinezi sunt dornici sa relationeze cu cei romani. Exista resurse, experienta in domeniul managementului si tehnologiei pe care companiile chineze doresc sa le experimenteze pe pietele europene. Romania, ca vechi partener loial, doreste sa fie in aceasta privinta un partener in acest experiment.
Competitia, pe care atat China, cat si Romania o regasesc in aceasta deplasare catre pietele vest-europene, este in egala masura un moment bun de a vedea cum, prin cooperare, se poate deschide un orizont mai larg.
"Ramane de vazut daca mesajul este inteles si la Bucuresti. Din fericire, mai este timp si loc pe piata chineza, dar nu prea mult.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.