Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a provocat nedumerire in randul producatorilor de tutun si de alcool, dupa ce, la finele saptamanii trecute, a anuntat ca, pentru a acoperi golurile din bugetul sanatatii, se va introduce o "taxa de viciu" pe ti

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a provocat nedumerire in randul producatorilor de tutun si de alcool, dupa ce, la finele saptamanii trecute, a anuntat ca, pentru a acoperi golurile din bugetul sanatatii, se va introduce o "taxa de viciu" pe tigari, bauturi alcoolice si cazinouri.
Nicolaescu a declarat ca Guvernul intentioneaza sa perceapa taxe de un euro pe pachetul de tigari, urmand ca pentru bauturile alcoolice acestea sa fie de 0,5 euro pe sticla sub 250 de mililitri, un euro - pentru cele pana in 500 de mililitri, 1,5 euro - pentru cele pana la 750 de mililitri, doi euro - pentru cele de un litru si 2,5 euro - taxe pentru sticlele de peste un litru.
Departe de a determina incasari mai mari, introducerea aceastor taxe ar duce la pierderi de bani la bugetul de stat, este de parere presedintele Garant Alcool, Romulus Dascalu. Acesta ne-a declarat ca "taxa de viciu" este "un impozit ilegal, pentru ca noi platim acciza la bugetul de stat. Ori eu stiu ca accizele tocmai pentru asta se platesc, pentru a alimenta conturile bugetului, inclusiv cel al Ministerului Sanatatii. Daca se doresc fonduri suplimentare, le propun o solutie foarte simpla: sa ma ajute sa inlatur piata neagra a contrafacerilor, si ii voi aduce la buget 400-500 de milioane de euro in plus pe an. In plus, aceasta taxa dubleaza pretul bauturilor, iar problema este ca romanul se orienteaza spre consumul bauturilor ieftine, astfel ca, in loc sa se incaseze, se pierd bani la bugetul statului".

Se uita de puterea de cumparare a romanului

"Refuz sa cred ca se va da curs la asa ceva. Taxa pe taxa nu exista nicaieri in Europa. Accizele pe alcool sunt deja aliniate la cerintele europene, crescand mai mult decat trebuia, din aceasta cauza si consumul a scazut la jumatate. Uitam ca romanul are putere scazuta de cumparare si se orienteaza spre produse mai ieftine, neaccizate.
Paradoxal, in ceea ce priveste consumul de alcool, romanul se afla pe locul 12-13 in Europa. Suprataxarea bauturilor nu il va face sa renunte, decat daca ar trece la islamism, poate. Romanul bea de necaz, de bucurie, de... inundatii. Asta e situatia, chiar daca e sarac, cu leafa mica", a adaugat Romulus Dascalu.

Trebuie vazuta cauza

Intrebat care va fi reactia pe piata daca, totusi, aceasta taxa va fi introdusa, presedintele Garant Alcool, Romulus Dascalu a declarat ca producatorii nu vor recunoaste aceasta taxa.
"Codul Fiscal nu se poate modifica astfel incat fiecare ministru care vine sa ne puna cate o taxa. Trebuie sa existe un fundament legal. Noi nu vom fi de acord si vom vedea cat de legal este. La tigari pretul este mai mare in Uniunea Europeana, insa la bauturile alcoolice preturile sunt deja aliniate. Un litru de vodca costa cat in Franta, de exemplu, intre 150 si 200 de mii de lei".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.