Victoria categorica a conservatorilor catolici si a liberalilor polonezi la alegerile legislative de duminica, in detrimentul unei stangi discreditate de scandaluri de coruptie, a fost confirmata, ieri, dupa numararea a 90 la suta dintre voturi, au a
Victoria categorica a conservatorilor catolici si a liberalilor polonezi la alegerile legislative de duminica, in detrimentul unei stangi discreditate de scandaluri de coruptie, a fost confirmata, ieri, dupa numararea a 90 la suta dintre voturi, au anuntat corespondentii agentiilor internationale de presa, citand Comisia Electorala Nationala. Astfel, Partidului conservator Lege si Justitie (PiS) ii revin 26,86 la suta din sufragii si ar putea dispune de 152 din cele 460 de mandate in Dieta (Camera inferioara a Parlamentului). Formatiunea liberala Platforma Civica (PO), care in sondajele din campania electorala a fost prezentata drept favorita, a obtinut 24,23 la suta din voturi, respectiv 133 de locuri in Dieta. Cele doua partide si-au confirmat intentia de a forma o coalitie guvernamentala, ceea ce le-ar conferi o majoritate confortabila. Partidul populist Samoobrona s-a clasat pe locul al treilea, cu 11,66 la suta din voturi, obtinand 57 de locuri, urmat de Partidul social-democrat - SLD, la putere pana in prezent, care a obtinut doar 11,38 la suta din sufragii si 46 de locuri in Dieta. Cei o suta de membri ai Senatului, alesi prin vot direct, sunt repartizati astfel: PiS are 48, PO - 35, LPR - 5, Samoobrona - 4, PSL - 3, iar cinci sunt independenti. Surpriza, social-democratii nu au nici un reprezentant in Senat.
Intr-un interviu acordat cotidianului polonez "Rzeczpospolita", Jaroslaw Kaczynski, presedintele PiS, a confirmat ca este pregatit sa ia conducerea Executivului, cu exceptia situatiei in care fratele sau, Lech va castiga alegerile prezidentiale din 23 octombrie, in lupta cu candidatul liberal Donald Tusk. PiS, a declarat Jaroslaw Kaczynski, la fel ca PO, doreste reformarea profunda a institutiilor statului: reducerea aparatului administrativ, decongestionarea tribunalelor, reformarea sistemului de asigurari sociale si a celui medical.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.