Farmaciile care nu aplica decizia de ieftinire a medicamentelor risca rezilierea contractelor semnate cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si chiar retragerea autorizatiei de functionare, a declarat ieri pentru Mediafax ministrul Sanatatii, Eug
Farmaciile care nu aplica decizia de ieftinire a medicamentelor risca rezilierea contractelor semnate cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si chiar retragerea autorizatiei de functionare, a declarat ieri pentru Mediafax ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Demnitarul a precizat ca Garda Financiara verifica modalitatea de aplicare a acestei decizii. El a spus ca nu il impresioneaza amenintarile patronilor de farmacii ca vor ataca in instanta aceasta hotarare si ca va interveni in cazul in care aceasta nu este aplicata. "Pe memorandum exista semnatura reprezentantilor farmacistilor, a Colegiului Farmacistilor. Nu ma impresioneaza cu ce ameninta ei si cred ca e o atitudine total eronata. In orase vezi farmacie langa farmacie, asa rau le merge. Noi am urmarit sa scadem pretul medicamentelor si am reusit", a adaugat Nicolaescu. Ministerul Sanatatii a cerut inspectorilor de la Garda Financiara sa verifice daca farmaciile se supun ordinului ministrului Eugen Nicolaescu privind scaderea preturilor la medicamente cu sapte pana la 11 procente, a informat Ministerul Sanatatii. Toate farmaciile au obligatia ca, incepand din 16 septembrie, sa micsoreze preturile de raft ale medicamentelor.
In urma cu doua saptamani, farmacistii anuntau ca nu vor accepta reducerea pretului la medicamente, asa cum a stabilit ministrul Sanatatii, si ca unitatile vor ramane fara produse daca distribuitorii vor sista livrarile. Ulterior, amenintarile s-au risipit, dupa intalnirea reprezentantilor asociatiilor producatorilor, importatorilor, distribuitorilor si farmacistilor cu ministrul Sanatatii. Presedintele Colegiului Farmacistilor, Dumitru Lupuleasa, declara ca activitatea va continua in conditii normale, chiar daca farmacistii "vor munci pe degeaba doua luni, intrucat sunt obligati sa reduca preturile produselor pe care le-au cumparat mai scump".
Cu toate asigurarile farmacistilor, nu toate unitatile au aplicat ordinul ministrului Sanatatii. Astfel, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a avertizat farmaciile ca neefectuarea modificarilor informatice pentru aplicarea noilor preturi la medicamente nu poate constitui o scuza pentru a nu elibera compensate si gratuite, amintind ca intreruperea furnizarii poate atrage rezilierea contractelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.