Intalnirile comisarilor europeni de saptamana trecuta pentru rediscutarea problemei Turciei si a bugetului european pe intervalul 2007-2013 i-au dat posibilitatea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, sa vorbeasca despre unele a
Intalnirile comisarilor europeni de saptamana trecuta pentru rediscutarea problemei Turciei si a bugetului european pe intervalul 2007-2013 i-au dat posibilitatea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, sa vorbeasca despre unele aspecte ale politicii Uniunii, pana acum trecute sub tacere. Este vorba in principal despre strategiile pe care Europa ar trebui sa le adopte ca raspuns in fata fenomenului mondializarii. ''Tocmai am intrat intr-un secol al mondializarii. Schimbarile se succed cu un ritm ingrijorator. Trebuie sa facem fata acestei tendinte, iar nu sa incercam sa i ne opunem. Pentru a promova libertatea, securitatea si prosperitatea, trebuie sa recoltam si nu sa aruncam fructele mondializarii. Europa trebuie sa se deschida si sa se angajeze fata de lumea aflata in evolutie, intr-un respect total al valorilor si principiilor sale'', a declarat Barroso in deschiderea discursului.
Totodata, comisarul a tinut sa sublinieze importanta adoptarii cat mai rapid posibil a unei Constitutii comunitare, fapt pentru care Comisia va trebui sa depuna un efort mult mai mare decat pana acum. Dupa adoptarea Constitutiei, in ordinea prioritatilor se afla intarirea cresterii economice, reducerea somajului si promovarea politicilor sociale. ''Comisia nu dispune insa de solutii magice pentru a crea locuri de munca si crestere economica. Ea nu dispune decat de obiective comune si de strategii de atingere a acestora'', a declarat Barroso. Nici chestiunea bugetului nu a fost evitata. ''Europa trebuie sa ajunga la un consens asupra bugetului, si asta cat mai rapid posibil'', a atentionat comisarul. Atacand proiectul presedintiei britanice, Barroso a subliniat ca Uniunea nu isi permite sa investeasca in cercetare si tehnica atata vreme cat alte sectoare, precum agricultura si mediul, se afla intr-o situatie drastica. Pentru aceasta Barroso si-a luat pe deplin angajamentul ca pana la sfarsitul anului sa ajunga, impreuna cu Parlamentul European, la un consens asupra bugetului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.