In perioada care a trecut de la extinderea Uniunii Europene, companiile germane au creat in tarile est-europene nou venite aproximativ o jumatate de milion de locuri de munca, releva intr-un comentariu cotidianul britanic "The Daily Telegraph".

In perioada care a trecut de la extinderea Uniunii Europene, companiile germane au creat in tarile est-europene nou venite aproximativ o jumatate de milion de locuri de munca, releva intr-un comentariu cotidianul britanic "The Daily Telegraph".
Jumatate din companiile germane si-au mutat deja o parte din activitatile productive in zona respectiva, sau au in plan sa faca acest lucru. Ceea ce initial parea a fi o aventura riscanta, spune autorul comentariului, acum este considerata unica modalitate de a ramane competitiv. Sunt oare noile state membre ale UE cu adevarat promitatoare, ori sunt un teren plin de riscuri si capcane periculoase?, se intreaba autorul.
Fara indoiala, adauga el, potentialele avantaje sunt mai mult decat substantiale, dar nu este usor sa le obtii intr-un timp foarte scurt. Experienta companiilor germane este destul de relevanta pentru cei ce au intentia sa se avante pe "drumul comercial est-european".
Lutz Mackebrandt, seful companiei germane de consultanta CMS, a atras atentia asupra combinatiei complexe de avantaje si dezavantaje ale "aventurii" in Est. Mult laudata forta de munca ieftina, dar foarte calificata, spune el, este o realitate acolo si de departe cea mai tentanta pentru a te determina sa transferi activitatile in zona.
Dar nu toate lucrurile sunt la fel. In privinta aspectelor negative, Lutz Mackebrandt atrage atentia firmelor sa cantareasca costurile si beneficiile cu mare grija, intrucat situatiile pot sa difere de la o firma la alta si chiar de la un produs la altul. De pilda, remarca expertul, riscuri serioase exista in industria alimentara, intrucat costul transportului la materiile prime este atat de mare, incat pierzi din alte castiguri.
Bernd Mulle-Daupert si Marian Jezusek, de la compania Miebach Logistics, au ajuns la concluzia ca a planui o retea logistica optimala in Europa de Est este extrem de dificil. Oamenii de afaceri care au dat gres in acest gen de afacere au constatat ca, pana la urma, costurile lor s-au majorat cu peste 20 la suta. In unele tari in curs de dezvoltare est-europene, expertii germani au constatat ca retelele de transport sunt "primitive".
Din acest motiv, de pilda, o operatiune de mutare care in Vest necesita 1-2 zile, in Est iti ia mai bine de o saptamana. Specialisti in business de la firma Local Global din Stuttgart considera ca, in prezent, cele mai rapide legaturi de afaceri pot fi realizate de Germania cu Polonia, Ungaria si Cehia, in timp ce in alte state din zona "poti avea surprize neplacute".
Intre noii membri ai UE exista, in opinia expertilor amintiti, substantiale deosebiri, in diverse domenii. De pilda, in Cehia impozitul pe profit este de 26 la suta, in timp ce in alte noi state membre el este la jumatate, dupa cum este cazul Lituaniei.
Un alt "pericol" semnalat de germani este faptul ca diferentele dintre salariile din Vest si cele din Est se reduc tot mai mult, motiv pentru care britanicii care au de gand sa-si mute activitati in Est trebuie sa aprecieze daca realmente merita sa faca acest pas.

Coruptia si birocratia din Est sufoca firmele occidentale

Expertul Lutz Mackebrandt atrage atentia si asupra aspectelor de etica si perfectionare profesionala. Daca acasa companiile au probleme cu muncitorii, cu poluarea, cu coruptia, cu productii pirat si spalare de bani, aceste probleme sunt adeseori de o mai mare anvergura in Europa de Est. Fara un partener corect in tara respectiva, companiile germane cad adeseori in meandrele "discontinuitatilor birocratice" locale. Intervin, apoi, probleme pur culturale. Oamenilor de afaceri germani le-a fost greu sa inteleaga deosebirile de mentalitati si comportament din tarile in care si-au desfasurat afaceri. Sa faci afaceri in Slovenia, spune Mackebrandt, este total diferit fata de Franta sau America. Nu gresim daca spunem ca este ca si cum te-ai afla pe alta planeta.
Expertul german mentioneaza, de asemenea, dificultatile lingvistice, diferentele initiale de calificare profesionala existente in tarile respective. Desi mana de lucru locala este calificata, spune Muller-Daupert and Jezusek, ea nu este la nivelul celei din Vest si, la inceput, pot aparea probleme de calitate a produselor. Or, remedierile in acest domeniu necesita timp, bani si multe alte resurse. Instruirea si cercetarea, subliniaza expertii germani, sunt "absolut necesare si realmente esentiale pentru a putea depasi pericolele si evita capcanele". Dar merita efortul, caci, asa cum afirma Hans-Werner Sinn de la Institutul german IFO, "in Europa de Est se vor produce, fara indoiala, miracole economice. Va avea loc o evolutie comparabila cu cea din perioada de dupa razboi in Germania".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin