Olandezii, germanii si suedezii au cea mai mare contributie la bugetul comunitar in raport cu Produsul Intern Brut (PIB) realizat, se arata intr-un raport recent al Comisiei Europene, citat de EUobserver. Astfel, un raport pe 2004 asupra bugetului Un
Olandezii, germanii si suedezii au cea mai mare contributie la bugetul comunitar in raport cu Produsul Intern Brut (PIB) realizat, se arata intr-un raport recent al Comisiei Europene, citat de EUobserver. Astfel, un raport pe 2004 asupra bugetului Uniunii Europene, prezentat de comisarul Dalia Grybauskaite, releva faptul ca, relativ la Produsul lor Intern Brut, Olanda, urmata de Suedia si Germania, platesc cele mai mari sume catre UE. Contributia Olandei se ridica la 0,7 la suta din PIB, in timp ce pentru Suedia si Germania se ridica la aproximativ 0,4 la suta din PIB.
De partea cealalta, cele mai mari incasari de fonduri de la Uniune sunt in Luxemburg, Grecia si Portugalia. Acestea sunt urmate de Lituania, Letonia si Estonia. Relativ la Produsul sau Intern Brut, Marele Ducat de Luxemburg primeste 0,4% din PIB, in timp ce celelalte tari primesc in jur de 0,2%. Integrarea in Uniune anul trecut le-a adus celor zece noi membri o echilibrare a situatiei financiare, balanta bugetara fiind in 2004 in mod semnificativ mult mai buna decat cu un an inainte. De asemenea, Executivul european remarca faptul ca fondurile europene abia acum au inceput sa curga catre noii membri. Rezultatele acestui fapt urmeaza, ca atare, sa se vada in timp.
Oricum, subliniaza oficialii, extinderea Uniunii nu a dus la o crestere semnificativa a aportului celor 15. Efectiv, remarca Grybauskaite, extinderea a fost un proces cu suma pozitiva de ambele tabere. Cotidianul german Handelsblatt releva in context o pozitie extrem de dura a comisarului Dalia Grybauskaite, fata de rabatul britanic. In lipsa acestuia, Marea Britanie ar trebui sa fie al doilea contributor net la bugetul Uniunii, or, in momentul de fata, mentinerea sa nu face decat sa favorizeze in mod nedrept Londra.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.