A fost de-a dreptul scandaloasa rezistenta opusa de Parchetul National Anticoruptie (PNA) - o creatie a fostei guvernari - identificarii si sanctionarii marilor corupti. Spun "a fost", fiindca PNA va inceta, probabil, sa existe - nu de alta, dar si-a
A fost de-a dreptul scandaloasa rezistenta opusa de Parchetul National Anticoruptie (PNA) - o creatie a fostei guvernari - identificarii si sanctionarii marilor corupti. Spun "a fost", fiindca PNA va inceta, probabil, sa existe - nu de alta, dar si-a dovedit slabiciunea.
Avand in vedere acest fapt si apropierea raportului din aprilie - decisiv - al Comisiei Europene, ministrul Justitiei, doamna Monica Macovei, ii va face de petrecanie. Probabil! Parchetul National Anticoruptie va trece in structura Parchetului General ca Departament National Anticoruptie (mai toate tarile cu nivel scazut de coruptie si cu o Justitie eficienta sunt lipsite de un Parchet distinct pentru coruptie...). Pe de alta parte, zilele procurorului general Ilie Botos in fruntea Parchetului General sunt numarate.
Zilele trecute, doamna Macovei a evocat unul din motive: 40 de dosare de mare coruptie disparute...
Pe de alta parte, scandalurile de coruptie avand ramificatii la nivelul fostilor sau actualilor parlamentari nu pot fi anchetate de PNA in baza unei decizii din mai a Curtii Constitutionale. Prin trecerea acestor acte de coruptie de la PNA asupra Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, incriminarea parlamentarilor corupti va fi din nou posibila.
Potrivit Constitutiei Romaniei, singura institutie abilitata sa ancheteze parlamentarii este Parchetul General. De unde si "batalia" care se da in momentul de fata intre partide; reorganizarea institutionala in combaterea coruptiei (mai ales a celei mari) este bine privita de reprezentantii Comisiei Europene la Bucuresti; fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu (PSD), a criticat-o, insa, numind-o "apropiere periculoasa de sfera politicului". Concluzia e simpla: coruptia nu poate fi extirpata fara a te atinge de anumite persoane si interese; implicatiile politice si personale sunt, deci, inevitabile...

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.