Unul din cinci cazuri noi de astm este provocat de diversele produse de curatat casa, dar si de odorizantele de parfumat sau cele pentru indepartarea mirosurilor neplacute, potrivit unui studiu al cercetatorilor spanioli. O echipa de cercetatori cond

Unul din cinci cazuri noi de astm este provocat de diversele produse de curatat casa, dar si de odorizantele de parfumat sau cele pentru indepartarea mirosurilor neplacute, potrivit unui studiu al cercetatorilor spanioli. O echipa de cercetatori condusa de Jan-Paul Zock, de la Institutul de Cercetari Medicale din Barcelona, a prezentat, saptamana trecuta, la cel de-al 15-lea Congres anual al Societatii Europene de Boli de Respiratie (desfasurat la Copenhaga), concluziile unui studiu privind impactul produselor de curatat casa - spray-uri si odorizante de mobila, de geamuri sau covoare - asupra sanatatii.
Analiza a fost facuta pe 4.200 de europeni care se ocupau singuri de curatenia din casa, 3.500 dintre aceastia nefiind bolnavi de astm la inceputul monitorizarii. Persoanele intervievate au declarat ca foloseau frecvent spray-uri de curatat, mai ales pentru mobila, geamuri, covoare si cuptoare, dar si odorizante de camera pentru improspatarea aerului si indepartarea mirosurilor neplacute.
Peste o treime (adica 67,4 la suta) dintre spaniolii monitorizati au admis ca folosesc aceste produse cel putin o data pe saptamana, urmati de britanici - 53,9 la suta, francezi - 49,3 la suta, estonieni - 43,6 la suta, belgieni - 41,7 la suta, norvegieni - 38,7 la suta, nemti - 38,5 la suta.
Rezultatele studiului - care a presupus cercetari ce au durat noua ani - i-au socat pe cercetatori. Folosite frecvent, aceste produse sunt raspunzatoare de numeroase afectiuni asmatice. Jan Paul-Zock a afirmat ca riscul imbolnavirii de astm este cu 40 la suta mai ridicat in cazul celor care folosesc aceste spray-uri de curatat de trei sau mai multe ori pe saptamana, in comparatie cu cei care le folosesc numai o data sau mai putin decat atat.
Estimarile sunt si mai rele in cazul celor care folosesc astfel de produse zilnic, riscul de imbolnavire fiind de 70 la suta. Este pentru prima data cand un studiu arata ca produsele de acest gen pot duce la cazuri de astm.
"Dupa analizele noastre, intre 11 si 18 la suta dintre noile diagnosticari de astm sunt atribuite unor persoane care utilizeaza frecvent spray-uri de curatat. Chiar daca toate aceste produse contin particule ce pot irita caile respiratorii, gradul de periculozitate a fost calculat astfel: odorizante de camera - 1,7 la suta, spray-uri pentru mobila - 1,5 la suta, iar spray-urile pentru geamuri - 1,3 la suta", a spus el.
In Romania, sase-sapte la suta dintre romani sufera de astm, majoritatea cazurilor fiind de natura alergica, a declarat pentru Mediafax profesorul Paul Stoicescu, prezent la congres. El a mai spus ca incidenta imbolnavirilor este asemanatoare cu aceea inregistrata in Europa, unde intre cinci si sapte la suta dintre cetateni sufera de astm. "Chiar daca, la nivel national, nu exista statistici privind cazurile de astm provocate de utilizarea articolelor pentru curatat casa, recomandarile cercetatorilor spanioli trebuie luate in calcul'', a adaugat profesorul.

Boala - provocata de o sensibilitate a mucoasei bronsice

Astmul este provocat de o sensibilizare a mucoasei bronsice fata de anumiti agenti externi. Criza de astm se manifesta printr-o nevoie acuta de aer, respiratie suierata, buze vinete, extremitati reci, transpiratie abundenta, tuse seaca si violenta, expectoratie groasa. In general, se disting patru forme de astm. Cea mai frecventa este astmul alergic, care poate aparea ca raspuns alergic la polen, praf, mucegai, par de pisica sau cal, vopsele, faina, medicamente, produse chimice. O alta forma o reprezinta astmul nervos, din cauza stresului, apoi astmul bronsic si cel cardiac.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.