Pacientii care sufera de boli infectioase - precum meningita, hepatita, dizenteria - pot beneficia de tratament la standarde ridicate in doua noi sectii de terapie intensiva, inaugurate, luni, la Institutul de Boli Infectioase "Profesor Doctor Matei
Pacientii care sufera de boli infectioase - precum meningita, hepatita, dizenteria - pot beneficia de tratament la standarde ridicate in doua noi sectii de terapie intensiva, inaugurate, luni, la Institutul de Boli Infectioase "Profesor Doctor Matei Bals".
"Aceste sectii vor prelua toti bolnavii cu infectii care necesita terapie intensiva. Un pacient de la terapie intensiva costa, in medie, pe zi, intre 5.000 si 10.000 de euro, medicamentatia fiind de 3.000-5.000 de euro, iar restul reprezentand ingrijirea", a declarat profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul institutului.
Investitia de 500.000 de euro a fost suportata din fonduri proprii, iar ideea infiintarii acestor sectii a plecat de la fostul ministru al Sanatatii, Daniela Bartos (care a si participat la inaugurare), a aratat doctorul Streinu Cercel. Sectiile sunt dotate cu paturi specifice ingrijirii pacientilor cu afectiuni severe, aceste dotari fiind actionate electric, cu telecomanda. Totodata, au fost instalate echipamente speciale, prevazute cu saltele antiescara. Sunt 15 paturi pentru copii si 15 pentru adulti, un pat pentru nou-nascuti costand peste 10.000 de euro.
Directorul institutului a aratat ca datele cu privire la bolile infectioase din Romania pot fi considerate ingrijoratoare. Astfel, incidenta hepatitei B a scazut de la 13,5 la suta in 1990, la 7,5 la suta in prezent. Desi se asteapta o continua scadere, pana la 3 procente in 2010, aceste valori sunt inca mult prea mari, a aratat el.
Adrian Streinu Cercel a mai spus ca, pe de alta parte, din cauza conditiilor proaste de igiena, incidenta dizenteriei este in crestere, peste zece la suta din populatie fiind afectata de aceasta boala infectioasa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.