O eclipsa inelara de Soare va avea loc la 3 octombrie, aceasta fiind vizibila si din Romania, locuitorii din vestul tarii putand sa o urmareasca cel mai bine. Potrivit specialistilor, de la Cluj, Soarele se va putea vedea acoperit in proportie de 50-
O eclipsa inelara de Soare va avea loc la 3 octombrie, aceasta fiind vizibila si din Romania, locuitorii din vestul tarii putand sa o urmareasca cel mai bine. Potrivit specialistilor, de la Cluj, Soarele se va putea vedea acoperit in proportie de 50-55 la suta de discul Lunii.
"Eclipsa nu va fi nicaieri totala, din cauza faptului ca Luna este la o distanta prea mare de Pamant, astfel incat diametrul ei aparent nu va obtura Soarele de tot. Din Spania se va vedea o eclipsa inelara perfect centrata", a declarat Liviu Mircea, cercetator astronom in cadrul Observatorului Astronomic din Cluj-Napoca.
In Cluj-Napoca, ora de incepere a eclipsei va fi 11.12, faza maxima (cand Soarele va fi acoperit in proportie de 53 la suta) va fi la 12.29, urmand ca iesirea din eclipsa sa aiba loc la ora 13.44.
"Practic, in faza maxima a eclipsei partiale, Soarele le va aparea clujenilor ca o secera luminoasa", a adaugat Liviu Mircea. Astronomii si medicii atrag atentia asupra faptului ca observarea eclipsei cu ochii neprotejati de filtre sau ochelari speciali este periculoasa. "Riscul este acelasi ca si cum te-ai uita la Soare minute in sir. Se produc arsuri de retina ireversibile", a explicat Sorin Macarie, medic oftalmolog. Specialistii sustin ca afectarea ochiului se produce din cauza radiatiilor infrarosii si ultraviolete puternice. Observatorul Astronomic din cartierul Zorilor din Cluj-Napoca va permite in data de 3 octombrie accesul vizitatorilor si accesul la instrumentele de observare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.