Festivalul de cinema de la Rio de Janeiro s-a deschis la sfarsitul acestei saptamani, urmand sa prezinte de-a lungul a 15 zile mai mult de 300 de filme din 60 de tari, in 32 de locuri din oras. Anul acesta, 25 de sali de cinema au fost inchiriate si
Festivalul de cinema de la Rio de Janeiro s-a deschis la sfarsitul acestei saptamani, urmand sa prezinte de-a lungul a 15 zile mai mult de 300 de filme din 60 de tari, in 32 de locuri din oras. Anul acesta, 25 de sali de cinema au fost inchiriate si opt "ecrane culturale" au fost montate in aer liber in cartierele defavorizate si pe plaja Copacabana, pentru acest eveniment.
Printre principalele filme din categoria "Panorama mondial" figureaza "Broken Flowers", al lui Jim Jarmusch, "Last Days", al lui Gus Van Sant, "L'Enfant", al fratilor Luc si Jean-Pierre Dardenne, "Mrs Henderson Presents", al lui Stephen Frears si "Breakfast at Pluto", al lui Neil Jordan.
Printre categoriile consacrate, in afara de "Panorama mondial", se numara si "Expectative 2005", care are in vedere filmele mari ale cinematografiei contemporane internationale, "Midnight Movie", care prezinta filme culturale si documentare, "Première Brésil", care prezinta 28 de filme de lung-metraj si 21 de filme de scurt-metraj nationale etc. Festivalul va prezenta anul acesta si categoria "Dox", consacrata documentarelor braziliene si internationale.
Alte categorii noi sunt "Brazilia cu Z", care prezinta productii straine despre Brazilia, si "Clasice japoneze", un tribut adus celor 110 ani de filme realizate de Shochiku Films, cel mai mare studio nipon de film.
Anul acesta, Spania va fi celebrata prin prezentarea a 22 de filme reprezentative din productiile sale cele mai recente, printre care si "Iberia", al lui Carlos Saura, "Real, la Pelicula", al lui Borja Manso, si "Reinas", al lui Manuel Gomez Pereira.
Festivalul costa aproape trei milioane de dolari si a fost subventionat in mare parte de compania de petrol Petrobras si de primaria din Rio.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.