Zeci de persoane au fost evacuate, drumuri si locuinte au fost inundate, in 240 de localitati dintr-un sfert din judetele tarii, potrivit bilantului provizoriu al dezastrului provocat de ape, in ultimele doua zile si prezentat, ieri, de Ministerul Ad
Zeci de persoane au fost evacuate, drumuri si locuinte au fost inundate, in 240 de localitati dintr-un sfert din judetele tarii, potrivit bilantului provizoriu al dezastrului provocat de ape, in ultimele doua zile si prezentat, ieri, de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
Ploile de saptamana aceasta au afectat 240 de localitati, fiind distruse de ape noua locuinte, altele 9.370 fiind avariate, a anuntat secretarul de stat in MAI Paul Victor Dobre. Din cauza apelor, 260 de persoane au evacuate, din care 138 numai din comuna Gherghita (Prahova).
"O situatie critica se inregistreaza in Ialomita, la confluenta raurilor Prahova cu Ialomita, pe raza localitatii Moldoveni. Aici apele au depasit cotele de pericol, fiind evacuate deja peste 70 de persoane", a precizat secretarul de stat.
Ploile din ultimele 48 de ore au ingreunat circulatia pe 13 drumuri nationale, 57 de drumuri judetene si 128 de drumuri comunale, cateva zeci de localitati fiind izolate dupa ce peste 200 de poduri si podete au fost luate de ape.
In urma inundatiilor au murit peste 2.500 de animale si pasari si au fost distruse 9.530 de hectare de terenuri agricole si pasuni.
Cinci localitati erau inca fara curent electric, iar in statiunea Slanic Prahova apa potabila este asigurata cu cisterne, dupa ce conductele de alimentare cu apa au fost distruse din cauza surparilor.
O situatie speciala se inregistreaza si in apropierea Capitalei, in localitatile Pantelimon si Stefanesti, unde apa din lacurile de acumulare a depasit cota de atentie. "Au fost trimise echipe de interventie si din Bucuresti pentru gestionarea problemei acolo", a spus Dobre.
Potrivit prognozei meteo, valul de ploi se va inteti in zona de est a Campiei Baraganului si in Dobrogea, cantitatile prognozate fiind de 80 de litri pe metrul patrat.
"Ploua intens in Constanta, unde s-au inregistrat deja cateva situatii speciale si la Mangalia, unde subsolurile mai multor imobile au fost inundate", a mai spus Dobre.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.