Creste numarul adolescentilor si adultilor care practica sexul oral cu scopul de a se proteja de bolile venerice si sarcini nedorite. Este concluzia unui studiu realizat in Statele Unite. Centrul National pentru Statistici in Sanatate din State
Creste numarul adolescentilor si adultilor care practica sexul oral cu scopul de a se proteja de bolile venerice si sarcini nedorite. Este concluzia unui studiu realizat in Statele Unite.


Centrul National pentru Statistici in Sanatate din Statele Unite a publicat recent rezultatele unui studiu national consacrat familiei (2002 National Survey of Family Growth). Potrivit datelor, la categoria de varsta intre 15 si 44 de ani din ce in ce mai multi adolescenti si adulti practica in mod special sexul oral pentru a se proteja de infectiile cu transmitere sexuala si de sarcinile nedorite. Aceasta in conditiile in care specialistii avertizeaza ca sexul oral nu exclude infectiile cu transmitere sexuala.
CONSECINTE. Astfel, autorii studiului atrag atentia ca nu este lipsit de consecinte asupra sanatatii comportamentul sexual. Doctorul William Mosher din cadrul Centrului National pentru Statistici in Sanatate - departament al Centrului de Control al Bolilor din Atlanta (Georgia) isi exprima satisfactia de a fi colectat date si cifre relevante pentru comportamentul sexual al adolesentilor. Studiul a inclus 12.571 de barbati si femei din Statele Unite. Comparativ cu studiul anterior, efectuat in 1992, concluziile actualului studiu sunt diferite. Campaniile de sensibilizare a adolescentilor asupra pericolului infectiilor cu transmitere sexuala cu scopul amanarii primului contact sexual s-au dovedit un esec. In sensul ca, mai multi adolescenti practica in mod curent sexul oral. In plus, aproape de trei ori mai multe femei - de la 4% in 1992 la 11% in 2002 - au recunoscut ca au avut relatii sexuale cu o femeie.
Inclusiv lesbianismul a fost apreciat ca un raspuns la mesajele privind prevenirea a infectiilor cu transmitere sexuala.
PREZERVATIV. La persoanele intre 15 si 24 de ani sunt depistate cel mai frecvent acest tip de infectii, ceea ce reprezinta cheltuieli de aproximativ 6,5 miliarde de dolari anual. Totusi, aceste campanii de prevenire au avut si un rezultat pozitiv: 39% dintre persoanele chestionate au declarat ca au folosit prezervativul. Un procent insuficient pentru a tine la distanta aceste infectii dar in acelasi timp incurajator.
SEMNAL. Medicul Vasile Benea avertizeaza ca sexul oral nu exclude riscul infectiilor cu transmitere sexuala. Blenoragia, sifilisul si infectiile cu chlamydia pot fi transmise pe aceasta cale. Si de asemenea SIDA, in special in grupele de risc: homosexuali, persoane care se drogheaza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.