Guvernul a aprobat ieri modificarea Legii privind permisele de munca, ceea ce va conduce la indeplinirea obligatiei de raportare catre Comisia Europeana a numarului de cetateni straini aflati pe piata muncii din Romania.
Modificarea legislatie
Guvernul a aprobat ieri modificarea Legii privind permisele de munca, ceea ce va conduce la indeplinirea obligatiei de raportare catre Comisia Europeana a numarului de cetateni straini aflati pe piata muncii din Romania.
Modificarea legislatiei privind permisele de munca, in sensul simplificarii procedurilor, este si o cerinta a mediului de afaceri. "Noile masuri vin in intampinarea modului in care circula forta de munca in UE si vor asigura compatibilizarea legislatiei romane cu cea europeana in domeniu", a afirmat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Gheorghe Barbu.
Potrivit actului normativ, lucratorul strain poate sa fie incadrat in munca si detasat in Romania la un singur angajator, iar lucratorul sezonier isi va putea desfasura activitatea in baza unui contract individual de munca, incheiat pe perioada determinata, care nu poate depasi 6 luni intr-un interval de 12 luni. Forma anterioara a legii nu prevedea nici o limita pentru intervalul in care putea fi desfasurata activitatea sezoniera.
Actul normativ aprobat de Guvern introduce o serie de sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale. Astfel, se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 - 10.000 lei noi incadrarea fara permis de munca a unor lucratori straini. Impiedicarea de catre angajatori a persoanelor care efectueaza controale in ceea ce priveste respectarea legislatiei muncii se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 la 9.000 lei noi.
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a aratat ca a fost instituita o procedura exceptionala, mult mai rapida, privind acordarea permisului de munca in cazul unor lucratori straini a caror activitate are o importanta majora pentru dezvoltarea economica a tarii. Pentru acordarea permisului in aceasta situatie va fi perceput un tarif special de 2.000 euro.
In acest an au fost eliberate 3.472 permise, dintre care 2.500 permise noi si 972 prelungiri, a mai aratat ministrul Gheorghe Barbu. Cele mai multe au fost acordate pentru cetatenii statelor Turcia, Moldova, China si Franta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.