Efectele uraganelor Katrina si Rita asupra capacitatii de productie a rafinariilor din Golful Mexic si Texas au determinat in ultimele doua zile noi cresteri ale preturilor la titei si carburanti. Sortimentul "crude" a atins ieri, la bursa din Singa
Efectele uraganelor Katrina si Rita asupra capacitatii de productie a rafinariilor din Golful Mexic si Texas au determinat in ultimele doua zile noi cresteri ale preturilor la titei si carburanti. Sortimentul "crude" a atins ieri, la bursa din Singapore, 67,81 dolari barilul, in ciuda anuntului OPEC de miercuri ca este gata sa ofere 2 milioane de barili zilnic. La bursa londoneza, sortimentul "Brent" a fost cotat la 65,50 dolari barilul, cu o evidenta tendinta de crestere. CNN a anuntat ca apropierea uraganului Rita de coastele Texasului a determinat o crestere considerabila a preturilor la pompele americane. Daca dupa Katrina galonul de benzina ajunsese la 3 dolari, dupa Rita este asteptata o crestere de pana la 5 dolari. In acest moment, relata CNN, pericolul mare s-a deplasat spre terminalele, platformele si rafinariile din statul Texas, indeosebi din Houston, Galveston si Port Arthur. Marile companii au evacuat deja sute de lucratori de la platformele petroliere din Golful Mexic, de teama uraganului Rita. Shell, BP, Chevron, Apache, Exxon Mobil, ConocoPhilips, Anardako au anuntat ca vor lua noi masuri pentru a-si apara personalul. Consecinta a fost diminuarea activitatii capacitatilor de rafinare din Golful Mexic cu mai bine de 70 la suta. Bil Greehey, presedintele companiei petroliere Valero, a calificat efectele uraganului Rita drept cel mai mare "dezastru national", ce ar putea duce la alte mari cresteri ale pretului titeiului si carburantilor. Potrivit unui recent avertisment al Administratiei Energiei, uraganul ameninta aproximativ 18 rafinarii din Texas, a caror productie reprezinta 23 la suta din intreaga capacitate de rafinare a Statelor Unite.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.