Guvernul a adoptat ieri ordonanta de urgenta prin care Parchetul National Anticoruptie (PNA) va functiona sub forma unui departament de specialitate in cadrul Parchetului instantei supreme, care se va concentra exclusiv asupra cazurilor de mare corup

Guvernul a adoptat ieri ordonanta de urgenta prin care Parchetul National Anticoruptie (PNA) va functiona sub forma unui departament de specialitate in cadrul Parchetului instantei supreme, care se va concentra exclusiv asupra cazurilor de mare coruptie. Noul Departament General Anticoruptie din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie isi va pastra autonomia functionala si financiara si va cerceta fapte de coruptie, indiferent de calitatea persoanei care le comite, daca paguba depaseste 200.000 de euro, precum si infractiunile comise impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene.
In noua structura, PNA va fi ordonator principal de credite, iar seful sau va fi echivalat ca salariu si functie cu prim-procurorul general adjunct al Romaniei si va prelua de la Parchetul General toate dosarele de mare coruptie, inclusiv cele in care sunt nominalizati lideri ai PSD, precum Dan Ioan Popescu sau Hildegard Puwak. Din competenta de cercetare a PNA a fost eliminata o serie de categorii de persoane, precum agentii de politie, primarii sau viceprimarii comunelor si oraselor, notarii publici sau executorii judecatoresti, acestia urmand sa fie verificati de Parchetele obisnuite.

Morar va fi procuror sef al DNA

Daniel Morar a declarat ca prevederile ordonantei de urgenta cuprind prevederile Curtii Constitutionale care, in primavara acestui an, a decis ca parlamentarii nu pot fi cercetati decat de Parchetul instantei supreme. "Departamentul va functiona identic ca pana acum, in aceeasi cladire, cu aceleasi resurse logistice", a mai spus Morar, care a precizat ca PNA a solicitat reorganizarea. Procurorul general Daniel Morar nu va mai folosi aceasta denumire, ci aceea de "procuror sef al Departamentului National Anticoruptie", cei doi adjuncti ai sai devenind "procurori sefi adjuncti ai DNA".
Potrivit lui Morar, procurorul general al Romaniei are aceleasi atributii, adica poate sa ceara informari de la DNA si sa realizeze o strategie nationala anticoruptie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.