Cel mai recent film al lui Cristi Puiu - "Moartea domnului Lazarescu" a avut ieri premiera oficiala in Romania si ruleaza in mai multe cinematografe din Bucuresti si din tara. Cunoscut deja publicului in urma numeroaselor premii castigate la mai toat
Cel mai recent film al lui Cristi Puiu - "Moartea domnului Lazarescu" a avut ieri premiera oficiala in Romania si ruleaza in mai multe cinematografe din Bucuresti si din tara. Cunoscut deja publicului in urma numeroaselor premii castigate la mai toate festivalurile internationale la care a participat, si mediatizarii de care s-a bucurat atat in presa romana, cat si in cea din strainatate, pelicula va putea fi apreciata "pe viu" si de publicul roman.
Filmul este povestea unui barbat de 63 de ani (interpretat de Ion Fiscuteanu), singur si bolnav, care, intr-o seara de sambata este nevoit sa cheme ambulanta pentru ca nu se simte bine.
El incearca sa se trateze singur dar pentru ca nu mai are pastile, apeleaza la vecini.
Sandu (Doru Ana) si Miki (Dana Dogaru), desi intrerupti din activitatile lor casnice, ii dau primul ajutor si isi dau seama ca durerea de cap de care se plange domnul Lazerescu este o boala mai serioasa dupa ce acesta vomeaza sange sub ochii lor. In cele din urma isi face aparitia ambulanta, iar asistenta, doamna Mioara (Luminita Ghiorghiu) ii administreaza pacientului vitamine si glucoza, dar dupa o investigatie mai aprofundata decide sa-l dupa pe Lazarescu la spital, suspectand o tumoare. Un lucru care pare la inceput o simpla formalitate, respectiv consultarea unui batran care se plange de dureri de cap si vomeaza, se transforma intr-un cosmar iar pacientul este plimbat o noapte intreaga de la un spital la altul prin Bucuresti, fiindu-i refuzata internarea in mai multe spitale. In cele din urma, si mai mult pe baza relatiilor personale dintre doamna Mioara si o alta asistenta, Mariana (Monica Barladeanu), si a insistentelor acestora pe langa un medic, Lazarescu este internat intr-un spital si pregatit de operatie. "Inainte de toate, filmul este despre indiferenta atotdistrugatoare, despre nepasare si lipsa de comunicare", a declarat regizorul Cristi Puiu. Pelicula are aproape doua ore si jumatate, dar regizorul sustine ca acest timp este necesar spectatorului pentru a putea trece prin toate starile pe care aceasta le induce - de la ironie la mila si furie, frustrare si neajutorare. "Moartea domnului Lazarescu nu este un film despre un pacient in agonie care sfarseste in strada, din cauza doctorilor. Nu este un film depsre sistemul medical din Romania, ci este povestea unui om care moare si asta e versiunea sfarsitului lui, cea pe care si-a tras-o la sorti. In momentul plecarii sale, domnul Lazarescu este inconjurat de indiferenta celorlalti si de propria singuratate", a subliniat Cristi Puiu. Din distributie mai fac parte Gabriel Spahiu, Serban Pavlu, Florin Zamfirescu, Clara Voda, Adrian Titieni, Mihai Bratila, Mimi Branescu, Rodica Lazar, Alina Berzunteanu, Mirela Cioaba.
Primul premiu primit de "Moartea domnului Lazarescu" a fost, de altfel, si cel mai important de pana acum, respectiv "Un Certain Regard", in cadrul festivalului de la Cannes, iar zilele trecute pelicula a fost selectata pentru nominalizarile premiilor Academiei Europene de Film - echivalentul european al Oscarurilor. "Moartea domnului Lazarescu" a obtinut recent Marele Premiu al Juriului si premiul pentru cel mai bun actor (Ion Fiscuteanu) la festivalurile de la Copenhaga si Motovun. Va mai participa la festivalurile de la New York (23 septembrie-9 octombrie), Viena (14-26 octombrie), Pusan (6-14 octombrie) si Londra (19 octombrie-3 noiembrie).
Cristi Puiu, in varsta de 38 de ani, a studiat arte vizuale la Geneva si a mai fost prezent la Cannes in 2001, in sectiunea Quinzaine des Realisateurs, cu lungmetrajul "Marfa si banii". De asemenea, regizorul a obtinut anul trecut Ursul de Aur la Berlin cu scurtmetrajul "Un cartus de Kent si un pachet de cafea". "Moartea domnului Lazarescu" este primul lungmetraj dintr-o serie intitulata "Sase povesti de la marginea Bucurestilor", in semn de omagiu pentru cele "Sase povesti morale" ale lui Rohmer. Potrivit regizorului, urmatorul film din aceasta serie va avea ca subiect mariajul si adulterul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.