Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, a afirmat, ieri, la Palatul Victoria, ca este necesara majorarea salariului minim pe economie. El a aratat insa ca aceasta majorare trebuie pusa in corelatie cu nivelul inflatiei,
Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, a afirmat, ieri, la Palatul Victoria, ca este necesara majorarea salariului minim pe economie. El a aratat insa ca aceasta majorare trebuie pusa in corelatie cu nivelul inflatiei, cu evolutia indicatorilor macroeconomici si trebuie vazut modul in care majorarea ar influenta acesti indicatori.
Ministrul Muncii a precizat in aceasta privinta ca nu institutia pe care o conduce poate decide o asemenea masura, aceasta putand fi luata doar dupa o consultare si o punere de acord cu Ministerul Finantelor Publice. Deocamdata nimeni nu are cum sa se puna de acord cu Finantele, ministrul Sebastian Vladescu fiind in vizita la Washington, unde va purta discutii cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala.
Sindicatele au solicitat Guvernului majorarea salariului minim de la 3.100.000 de lei vechi la 4.300.000 de lei vechi. Pe de alta parte, Gheorghe Barbu a afirmat ca, in ceea ce priveste eventualitatea aprobarii unei masuri privind introducerea contributiilor sociale pentru pensionari, aceasta ar fi indreptatita, dat fiind faptul ca in acest moment exista 5 milioane de contribuabili si 20 de milioane de asigurati. Barbu a tinut sa precizeze insa ca initiatorul acestei eventuale masuri este Ministerul Sanatatii si nu Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. "Eu sustin ca introducerea contributiei pentru pensionari nu se poate face din pensia actuala, deoarece nivelul mediu al acesteia este foarte mic. O astfel de suma nu poate fi sustinuta de bugetul asigurarilor sociale deoarece in prezent acesta este in deficit cu 0,84% din Produsul Intern Brut", a spus Barbu. Potrivit ministrului Muncii, indiferent ce masura ar putea fi adoptata in aceasta privinta, ea nu trebuie sa afecteze veniturile nete ale pensionarilor. "Pentru pensionari, chiar daca s-ar aplica un sistem, in sensul ca ar creste pensia cu 6,5% si s-ar diminua prin contributie cu aceeasi valoare, este foarte greu de explicat pe intelesul tuturor. Din punctul meu de vedere, propunerea este ca aceasta suma sa fie suportata din bugetul de stat, deoarece chiar daca s-ar suporta din bugetul asigurarilor sociale, in final tot statul subventioneaza acest buget", a aratat Gheorghe Barbu. Ministrul Muncii a mai spus ca s-a pus problema contributiei sociale din pensie doar pentru pensionarii care au peste 9 milioane de lei vechi, in aceasta situatie aflandu-se 9.990 de persoane. Ministrul Gheorghe Barbu a mentionat ca in prezent nu exista decat discutii pe acest subiect, neexistand un proiect care sa fie luat in dezbatere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.