Pentru o serie de ilegalitati comise la acordarea unor credite insumand 136 miliarde lei vechi, trei foste angajate ale Bancii Comerciale Romane (BCR), sucursala "Dr. Obregia", au fost puse sub urmarire penala si trimise in judecata. Procurorii Antic

Pentru o serie de ilegalitati comise la acordarea unor credite insumand 136 miliarde lei vechi, trei foste angajate ale Bancii Comerciale Romane (BCR), sucursala "Dr. Obregia", au fost puse sub urmarire penala si trimise in judecata. Procurorii Anticoruptie, care au inaintat dosarul Judecatoriei Sectorului 4, spun ca fostul director si presedinte al Comitetului director de la unitatea bancara amintita este acuzat de acordare de credite cu incalcarea normelor in vigoare si abuz in serviciu in forma continuata. Ileana Keita a fost sprijinita de doua subalterne: Andrada Madalina Christian si Claudia Maria Maier Ungureanu, amandoua ofiter de credite. In acelasi dosar, au mai fost cercetati si Marius Alexandru Fluturas, fost administrator la SC Tristar Group SRL, Ileana Murariu, de la SC Filip Trading SRL (fost asociat la SC Gaz Import-Export SRL), precum si Ioan Laza, administrator la SC Azet Grup SRL. Primii se fac vinovati de utilizare in alte scopuri a imprumuturilor pe care le-au contractat, precum si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Potrivit anchetatorilor, timp de aproape un an, in perioada august 2002-iunie 2003, cele trei au "aruncat" cu bani in stanga si in dreapta. Imprumuturile nu au mai fost rambursate niciodata, iar firmele cu datorii au fost cesionate catre alte persoane. Pentru ca ilegalitatea sa mearga mai departe, firmele au fost grupate in debitor unic si au angajat o alta serie de credite pentru finantarea activitatii curente.

A plouat cu bani

La intocmirea imprumuturilor, cele trei au incalcat numeroase reguli, mergand chiar pana la omisiuni in modul de completare a referatelor. De asemenea, administratorii societatilor comerciale au fost pasuiti pentru plata ratelor scadente, concomitent cu incheierea unor acte aditionale pentru noi credite, uneori aprobate si acordate in aceeasi zi. De exemplu, la 21 noiembrie 2002, se propune prin referat intocmit de Andrada Christian acordarea unui credit de 38 de miliarde lei vechi pentru SC Tristar Group SRL, dar se omite, cu buna-stiinta, faptul ca societatea respectiva facea parte din grupul debitor unic "Fluturas Marius", in care era inclusa si SC Filip Trading SRL, care beneficiase deja de credite in valoare de 16,5 miliarde lei vechi. O luna mai tarziu, aceeasi sucursala acorda catre SC Tristar Group SRL un alt credit global de exploatare de 18 miliarde lei pentru ca in luna februarie 2003 sa se acorde suplimentarea acestuia cu inca 5,5 miliarde lei vechi. Desi, in august 2003, firma a intrat in incidenta majora de plata, functionarii bancari mentin si prelungesc termenul de rambursare a creditului pana in luna decembrie 2003. Firma nu a inapoiat bancii cele 25,5 miliarde lei vechi din creditele ce i-au fost acordate, iar in luna februarie 2004 a fost cesionata unei persoane care a schimbat sediul social si a plecat imediat in strainatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.