Autoritatile sanitare din Arad vor derula, in urmatoarele luni, un program privind determinarea nivelului de radioactivitate din mai multe localitati in care au existat inainte de 1990 exploatatii miniere de uraniu, transmite corespondentul Mediafax.
Autoritatile sanitare din Arad vor derula, in urmatoarele luni, un program privind determinarea nivelului de radioactivitate din mai multe localitati in care au existat inainte de 1990 exploatatii miniere de uraniu, transmite corespondentul Mediafax. Prefectul judetului, Cristian Stragea, a declarat, joi, ca a solicitat autoritatilor sanitare sa faca verificari privind radioactivitatea din fostele zone miniere Barzava, Cladova, Savarsin si Ranusa.
"Nu s-au mai facut aceste determinari de ani de zile si exista unele temeri ale localnicilor ca ar putea fi afectati de radiatii", a spus Stragea. Masuratorile vor fi realizate cu sprijinul Institutului de Sanatate Publica Timis, care va pune la dispozitia specialistilor aradeni aparatura necesara pentru masurarea radiatiilor. In urma exploatarilor miniere, in cele patru zone au ramas cantitati foarte mari de steril radioactiv, ceea ce i-a facut pe localnici sa acuze in ultimii 15 ani ca se imbolnavesc de cancer.
Oamenii se mai tem ca panza freatica din aceste zone ar putea fi poluata din cauza cantitatilor mari de steril.
Conform statisticilor, judetul Arad are cea mai mare incidenta a bolilor canceroase, aici fiind inregistrate 360 de cazuri noi anual. Specialistii nu confirma insa ca in zonele cu foste exploatatii de uraniu s-ar inregistra mai multe cazuri de cancer.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.