Circa sase la suta din Produsul Intern Brut al Romaniei va putea fi utilizat, dupa aderare, pentru procesele de modernizare a Romaniei, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban. "Doi la suta din PIB, la ca

Circa sase la suta din Produsul Intern Brut al Romaniei va putea fi utilizat, dupa aderare, pentru procesele de modernizare a Romaniei, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban. "Doi la suta din PIB, la care se adauga cei patru la suta din fonduri structurale, vor putea fi utilizati, chiar daca nu imediat, la modernizarea Romaniei, acestea fiind cifre importante", a spus Orban.
Potrivit Planului National de Dezvoltare, cele sase prioritati ale Romaniei sunt cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport, imbunatatirea calitatii mediului, cresterea gradului de ocupare si combaterea excluziunii sociale, dezvoltarea economiei rurale cu sprijinirea sectorului agricol si sprijinirea dezvoltarii echilibrate a tuturor regiunilor tarii. "Problema prioritara a Romaniei este in prezent internalizarea programelor venite de la UE, in ce masura mecanismele bugetare romanesti sunt compatibile", a declarat consilierul prezidential Bujor Bogdan Teodoriu. "UE se autoevalueaza stapanind bine tehnologia ciclului de pret despre care noi nu vrem sa discutam suficient sau pe care noi nu o intelegem suficient", a mai spus Teodoriu.
Potrivit acestuia, orientarea Romaniei numai spre fondurile structurale, fara un efort de a cuprinde toata gama programelor comunitare, va determina utilizarea ineficienta a programelor structurale.

Regandirea administratiei publice

"Daca am utiliza coerent resursele umane romanesti ne-am permite sa crestem nivelul de trai si sa ne apropiem de o medie a UE. Poate ar fi cazul sa ne regandim serios la o reconstructie institutionala a administratiei publice si in special a celei centrale", a concluzionat consilierul prezidential.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.