Cererea de suspendare a tuturor numirilor de judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), formulata de Monica Macovei la sfarsitul saptamanii trecute si discutata ieri in Plenul CSM, a fost respinsa cu 15 voturi si votata cu doar doua, n
Cererea de suspendare a tuturor numirilor de judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), formulata de Monica Macovei la sfarsitul saptamanii trecute si discutata ieri in Plenul CSM, a fost respinsa cu 15 voturi si votata cu doar doua, ne-au informat surse judiciare.
Potrivit acestora, motivele respingerii solicitarii ministrului Justitiei au fost prevederile Legii 247/2005 (in speta scoaterea art. 48 alin. 4 care stipula ca CSM stabileste criteriile de numire in functiile de judecatori si procurori la ICCJ), precum si faptul ca procedura a fost inceputa dupa legea veche (Legea 317), inainte de publicarea Legii 247, neputandu-se institui astfel criterii de numire in timpul unei proceduri in curs de desfasurare.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a demarat, astfel, audierea celor 33 de candidati pentru cele sase functii vacante de la Inalta Curte, dintre care zece au avut avizul favorabil al Colegiului Conducerii ICCJ.
Amintim ca Ministerul Justitiei a adresat, duminica, o scrisoare presedintelui CSM, Dan Lupascu, prin care ii solicita "suspendarea oricaror numiri la aceasta instanta pana la modificarea regulamentelor aferente".
"Data fiind importanta functiei de judecator exercitata la instanta suprema, Consiliul trebuie sa aiba criterii clare de numire si o procedura care sa asigure obiectivitatea, transparenta, integritatea si profesionalismul. Doar astfel vor accede in aceasta functie cele mai indicate persoane din punct de vedere moral si profesional. De altfel, aceste aspecte au fost invocate si de Societatea pentru Justitie, in comunicatul facut recent public. In acest sens, candidaturile ar trebui insotite de Curriculum Vitae si orice alte informatii considerate relevante, publicate pe site-ul CSM. Criteriile si procedura trebuie aduse la cunostinta candidatilor si publicului in timp util.
De asemenea, consider oportuna prezenta unui psiholog la interviul sustinut de fiecare candidat in fata Consiliului pentru a intocmi profilul psihologic al candidatului - aspect esential in luarea deciziei", se preciza in document.
Totodata, in scrisoare se arata ca noile reglementari vor trebui sa rezolve conflictul de interese pentru trei dintre membrii Consiliului care sunt, de asemenea, si membri in Colegiul de conducere al instantei supreme, "astfel incat ei se afla in situatia de a-si vota propriile constatari".
Articolul 18 lit. c din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Colegiul de conducere de la aceasta instanta analizeaza candidaturile pentru promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si prezinta Consiliului Superior al Magistraturii un raport consultativ asupra promovarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.