Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a anuntat, ieri, ca Ministerul Sanatatii va incepe, in jurul datei de 1 octombrie, o campanie de vaccinare a populatiei din Delta Dunarii, dar si din zone precum Tulcea si Constanta pentru prevenirea aparitiei u
Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a anuntat, ieri, ca Ministerul Sanatatii va incepe, in jurul datei de 1 octombrie, o campanie de vaccinare a populatiei din Delta Dunarii, dar si din zone precum Tulcea si Constanta pentru prevenirea aparitiei unor cazuri de gripa aviara. "Toate persoanele care intra in contact cu pasari, inclusiv cu animale din gospodarii, vor fi vaccinate'', a spus Flutur.
El a adaugat ca se va folosi vaccinul obisnuit pentru gripa, iar costurile vor fi suportate de stat.
Ministrul Agriculturii a precizat ca a fost constituit un comandament national, care include reprezentanti ai Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, dar si ai unor institutii precum Ministerul Sanatatii, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Transporturilor si Ministerul Justitiei. Potrivit lui Flutur, este necesar un dialog cu toate aceste ministere, intrucat unele dintre ele au ferme de animale in zonele cu risc.
Pana in prezent, nu a fost semnalat nici un caz de contaminare, insa trebuie luate masuri pentru prevenirea aparitiei unor astfel de situatii, in conditiile in care pasarile migratoare pot fi purtatoare ale microbului, a mentionat Flutur. Zona cea mai expusa acestui risc este Delta Dunarii.
In cazul in care vor fi identificate focare, acestea vor fi izolate, iar animalele din localitate si din zonele invecinate vor fi sacrificate. In prezent, reprezentantii comandamentului recolteaza probe de la pasarile moarte. Autoritatile romane au luat masuri de prevenire a gripei aviare dupa aparitia mai multor focare in Asia, dar si in Rusia.
Gripa aviara este transmisa intre pasari, fara efect asupra oamenilor. Totusi, virusul poate trece de la pasari la animale, in aceasta faza putand afecta si oamenii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.