Liderii PNL si UDMR vor sa mearga la Cotroceni hotarati sa ii spuna presedintelui ca nu vor Parlament unicameral. Situatia nu este tocmai convenabila pentru Traian Basescu, in conditiile in care cele doua formatiuni fac parte din coalitia de guvernar
Liderii PNL si UDMR vor sa mearga la Cotroceni hotarati sa ii spuna presedintelui ca nu vor Parlament unicameral. Situatia nu este tocmai convenabila pentru Traian Basescu, in conditiile in care cele doua formatiuni fac parte din coalitia de guvernare. In cazul in care nu va aplica o sintagma binecunoscuta in politica romaneasca - "au venit cu ideile lor si au plecat cu ideile noastre" -, lui Traian Basescu ii ramane varianta de a convoca referendum fara consensul partidelor parlamentare.
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, ca nu are rost organizarea unui referendum pentru a afla opinia publica in legatura cu instituirea Parlamentului unicameral. "In primul rand, este nevoie de un cvasiconsens in Parlamentul Romaniei, anume doua treimi. O consultare a populatiei ar putea sa ne demonstreze care este opinia publica in legatura cu aceasta problema. Un referendum nu contrazice nici un principiu, dar este de prisos", a explicat vicepremierul. El a reafirmat ca UDMR nu este de acord cu schimbarea actualului sistem electoral si cu instituirea unui sistem unicameral. In plus, liderul Uniunii a aratat ca, prin revizuirea Constitutiei, s-ar putea regandi sistemul actual de reprezentare a parlamentarilor, in sensul instituirii unui "sistem bicameral real". Marko Bela sustine ca Uniunea are alte prioritati atat in plan legislativ, cat si guvernamental.
In ultimele zile, atat premierul Tariceanu, cat si alti liberali au aratat ca nu sprijina initiativa lui Basescu privind Parlamentul unicameral. In sedinta de marti seara, Biroul Permanent Central al PNL a decis sa respinga propunerea lui Basescu. Oficial, liberalii nu au dorit sa spuna cu ce mandat se duc la Cotroceni. "Nu ar fi corect fata de presedinte ca inainte de intalnirea cu el sa facem public acest lucru. Voi spune dupa intalnirea de la Cotroceni", a explicat Tariceanu. Acelasi lucru l-au repetat, ieri, si alti liberali. Potrivit unor surse parlamentare citate de Mediafax, PNL considera "o graba" ideea modificarii Constitutiei inainte de aderarea Romaniei la UE, cand, oricum, legea fundamentala va fi modificata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.