Premierul i-a invitat, ieri, la Palatul Snagov, pe reprezentantii organizatiilor sindicale si patronale, pentru a le prezenta strategia fiscala a Guvernului. Solicitata de luni intregi de mediul de afaceri, strategia fiscala era promisa pentru luna a
Premierul i-a invitat, ieri, la Palatul Snagov, pe reprezentantii organizatiilor sindicale si patronale, pentru a le prezenta strategia fiscala a Guvernului. Solicitata de luni intregi de mediul de afaceri, strategia fiscala era promisa pentru luna aceasta.
Ministrul Finantelor a anuntat inca de marti ca nu are timp de acest lucru in schimb, premierul a iesit la discutie cu partenerii sociali pentru a le prezenta aceasta "mare" strategie fiscala care se rezuma doar la combaterea evaziunii. Ministerul Finantelor Publice va elabora un plan de masuri pentru reducerea nivelului de evaziune fiscala, care va contine actiuni atat pentru eliminarea actelor de contrabanda, cat si pentru sanctionarea firmelor care nu achita obligatiile bugetare, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. Documentul va inaspri inclusiv conditiile de autorizare a antrepozitelor fiscale, a cazinourilor si a altor societati care organizeaza jocuri de noroc, o "noutate" anuntata de cateva zile de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Seful Guvernului considera insa ca pentru eliminarea evaziunii fiscale este nevoie de un sistem juridic puternic si credibil, care sa aplice legea.
"Nu vrem ca marii evazionisti sa fie retinuti cu spectacol, cu show de media, si eliberati ulterior din lipsa de probe", a spus Tariceanu, care considera ca fiscalitatea si cota unica de impozitare aplicate in prezent - "ajunse la unul dintre cel mai reduse niveluri din Europa" - nu justifica actele de evaziune. Fiscalitatea pe munca este insa in continuare extrem de ridicata din cauza contributiilor sociale, care impreuna cu celelalte impozite directe ar aduce la buget 66% din banii aferenti unui loc de munca. Mediul de afaceri a aratat in mai multe randuri Guvernului ca si cu scaderea cu doua puncte a CAS-ului la angajator, nivelul total al impozitarii salariului ramane ridicat prin comparatie cu tarile din jur. El a explicat ca Executivul intentioneaza sa elaboreze un cadru fiscal stabil, care sa asigure venituri suplimentare pentru domeniile sociale, in principal sectorul sanatatii, si care sa permita firmelor romanesti sau straine sa conceapa planuri de afaceri pe termen lung.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.