Traian Basescu a adresat ieri o invitatie partidelor parlamentare in care i-a anuntat ca ziua in care vor avea loc consultarile va fi sambata, 24 septembrie. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, pe ordinea de zi vor fi doua puncte
Traian Basescu a adresat ieri o invitatie partidelor parlamentare in care i-a anuntat ca ziua in care vor avea loc consultarile va fi sambata, 24 septembrie. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, pe ordinea de zi vor fi doua puncte: eficientizarea activitatii Parlamentului, cu accent pe solutia Parlamentului unicameral, si integrarea Romaniei in UE. De asemenea, reprezentantii partidelor pot aborda si alte teme pe care le considera necesare.
Liberalii au anuntat insa ca au deja alta agenda sambata si propun ca aceste consultari sa se desfasoare vineri sau duminica.
Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a declarat ca delegatia liberalilor nu va putea merge la consultarile politice sambata, pentru ca in acea zi presedintele Calin Popescu Tariceanu va fi la Bratislava, la un congres al Partidului European al Liberalilor Democrati, unde acesta candideaza pentru functia de vicepresedinte.
Luni seara, premierul Tariceanu a afirmat insa ca PNL s-a pronuntat inca din 1990 in favoarea unui Legislativ bicameral, in care atributiile sa fie bine definite si clare. In plus, el s-a aratat nemultumit de faptul ca presedintele nu l-a consultat inainte de a lansa tema Parlamentului unicameral si l-a acuzat indirect pe Traian Basescu de faptul ca ar pune in pericol integrarea in UE. "In acest moment, cand Romania trebuie sa faca eforturi consistente comune pentru integrare, noi stam sa dezbatem problema Parlamentului unicameral. Avem o problema mult mai complicata cu indeplinirea angajamentelor de aderare si vad ca eforturile noastre se concentreaza pe o problema care nu tine de ce trebuie sa facem si pentru care vom fi judecati", a sustinut Tariceanu. El a adaugat ca dezbaterea unui astfel de subiect ar putea influenta negativ continutul raportului de tara al Comisiei Europene.
Premierul a marit miza, anuntand ca-i va invita si el maine pe liderii partidelor parlamentare la Palatul Victoria. Ca si presedintele, Tariceanu vrea sa gaseasca solutii pentru a deboca activitatea Parlamentului. "Din pacate, tot procesul legislativ e pus in umbra de preocuparea presedintilor camerelor de a-si pastra scaunele. Adoptarea legilor privind integrarea europeana este intarziata", a aratat seful Guvernului. El s-a aratat ingrijorat ca blocajul impus de opozitie va duce la nerespectarea termenelor stabilite cu Bruxelles-ul si, implicit, va pune in pericol aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.