Cu sprijinul Comisiei Europene, bancile europene trebuie sa realizeze, pana in 2010, un sistem unic pan-european de plati, a afirmat marti comisarul european pentru servicii si piata interna, Charlie McCreevy, citat de Reuters, transmite Mediafax. Mc
Cu sprijinul Comisiei Europene, bancile europene trebuie sa realizeze, pana in 2010, un sistem unic pan-european de plati, a afirmat marti comisarul european pentru servicii si piata interna, Charlie McCreevy, citat de Reuters, transmite Mediafax. McCreevy a precizat ca fragmentarea sistemului de plati din cadrul UE genereaza cheltuieli reprezentand 2-3% din Produsul Intern Brut al Uniunii.
De asemenea, costurile companiilor sunt mai ridicate, intrucat acestea sunt nevoite sa ofere clientilor posibilitatea utilizarii unor sisteme diferite de plata. "Tehnologia necesara exista. La fel si vointa politica. Se pot face economii substantiale. Acum depinde de banci sa-si indeplineasca rolul", a spus McCreevy, care a adaugat ca Executivul european va inainta in curand propuneri pentru modificarea legislatiei necesare realizarii zonei unice de plati.
Oficialul european a mai aratat ca un astfel de sistem va reduce divergentele legate de preturi, va duce la imbunatatirea concurentei si va genera economii de 50-100 de miliarde de euro pe an. "Sistemele de plati nationale fragmentate ar trebui inlocuite pana in 2010 de un sistem european unic", a declarat McCreevy. La cererea oficialilor de la Bruxelles si a Bancii Centrale Europene (BCE), bancile traseaza liniile directoare ale sistemului unic de plati, care ar trebui sa intre in vigoare pana in 2010, insa, pentru inceput, doar in zona euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.